32 години ОУ "Никола Обретенов" чака физкултурен салон

0
И тази година учебното заведение ще посрещне възпитаниците си отново в така наречените спортни стаи
И тази година учебното заведение ще посрещне възпитаниците си отново в така наречените спортни стаи Снимка: в. "Бряг"

За поредна учебна година Основно училище „Никола Обретенов” в Русе ще посрещне своите възпитаници без дългоочаквания физкултурен салон

Въпреки че материалната база в школото се обновява постоянно и се търсят иновативни методи за възпитание на децата, липсата на спортно съоръжение е осезаема, разказва директорът Емил Тюлеков пред "Бряг"

За най-малките възпитаници на училището има приказен кът за отдих и игра. За по-големите е изградена площадка за обучение по безопасност на движението. Създаден е и малък фитнес. Всичко това обаче не може да обезпечи необходимостта за физическо движение и спорт, които са така необходими на съвременното поколение“, обясни директорът.

Училището е построено през 1988 година. Имало е проект за изграждане и на физкултурен салон, но това не се е случило.

Преди две години арх. Цвети Русинов е направил нов проект за салон и тогавашната общинска управа уверила директора, че салон ще има. Но до ден днешен нищо не се е случило. Затова Емил Тюлеков провел и разговори с настоящия кмет, който също заявил намерение да реализира идеята. Проектът, според директора, не е сложен за реализация - мястото го има, предвидена е и топла връзка с основната училищна сграда. Само трябва да бъде осигурено финансирането. А и деца, и родители имат желание да спортуват. Те посещават спортните клубове и дори носят за училището си медали от различни състезания. Въпреки липсата на салон.

И тази година учебното заведение ще посрещне възпитаниците си отново в така наречените спортни стаи - за фитнес, за танци, за тенис на маса, но те не са достатъчни, казват от ръководството на школото.

Преподавателят по физическо възпитание Севдалина Стоянова обясни, че е невъзможно да се постигнат държавните образователни стандарти в спортните стаи, които са обособени за физкултура. „Разбирате, че в салон с размери 8 на 6 метра се ограничава правилното провеждане на часа по физкултура. Няма възможност да се направят занятия по колективните спортове през зимата, използваме хубавото време и играем на спортната площадка навън. Така се опитваме да проведем максимално добре часа си по физкултура”, заяви Севдалина Стоянова.

И докато всички русенски училища вече ще имат своите спортни салони, учителите, децата и родителите в ОУ „Н. Обретенов“ всяка година очакват първата копка на спортното съоръжение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари