3000 български камиона возят стоки от и за Русия

0
Обикновено се изнасят хранителни стоки и лекарства, а се внася сега забраненият битум
Обикновено се изнасят хранителни стоки и лекарства, а се внася сега забраненият битум Снимка: Ройтерс

Обикновено се изнасят хранителни стоки и лекарства, а се внася сега забраненият битум

Между 5 и 10% от бизнеса на българските превозвачи са със стоки от и към Русия, но заради наложената забрана за транзит от Москва той вече е сериозно затруднен, пишат в 24 ЧАСА

След указа на руския президент Владимир Путин и последвалото постановление на правителството се забраняват превозите от неприятелски държави, сред които и тези от ЕС. Седемте дни преходен период вече изтичат. В същия ден, 29 септември, в който Путин издаде указа, беше оповестено и постановлението на правителството.

Към него има списък със стоки, за чийто превоз няма забрана. Това са различни видове храни - от живи животни, плодове и зеленчуци до изделия от захар и какао. Позволен е и транспортът на тютюневи изделия, парфюми, масла, стоки на химическата индустрия и лекарства, изделия от стомана, черни метали и мед, стъкло и керамика, електрически машини и оборудване, телевизори, трактори, безпилотни летателни апарати, ядрени реактори и оборудване за тях и други.

Според директора на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев между 8 и 10% от българските фирми превозват стоки между България и Русия. Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи коментира, че вече може да са под 5 на сто, но това все пак прави към 3000 камиона.

Българските превозвачи досега са минавали през Полша и дори през Финландия. Някои от тях го правят от 20 години и имат представителства в Русия. В постановлението са определени митнически пунктове за компаниите, които возят разрешени стоки. Според Димитров нашите шофьори спират там, претоварват стоката на камиони на руски превозвачи или прикачат ремаркето. Ако са натоварени със стоки от разрешителния списък, могат да продължат курса си.

Но ако на връщане има заявка за превоз на забранени артикули, като битум, който най-често се кара обратно, тогава камионът трябва да се върне празен, поради което един курс се оскъпявал с 20 - 30%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ...
    Стига са возили. Навозиха се. Сега да возят памперси и генератори за ток за усраина. И бутилирана вода, може. Защото и питейна вода чух че нямали.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари