28 години след най-кървавата катастрофа в България, пътят Русе - Бяла няма промяна

13
На 7 април 1993 г. загиват 29 души, основно румънци и украинци. 13 години по-късно при катастрофа в същия район загинаха 18 души
На 7 април 1993 г. загиват 29 души, основно румънци и украинци. 13 години по-късно при катастрофа в същия район загинаха 18 души Снимка: ТВН, Архив

На 7 април 1993 г. стана една от катастрофите, взели най-много жертви в България. Инцидентът стана на пътя Русе – Велико Търново, край моста при град Бяла

 Пътуващ от Букурещ за Истанбул автобус на турската фирма „Али Баба“ е застигнат от тежкотоварен автомобил „Шкода-Европа“, припомня случая TVN. В момента на изпреварване срещу камиона идва друг автобус – „Чавдар“ на беленската фирма „Модул“. Камионът притиска с ремаркето турския автобус, който полита през перилата на моста от около 20 метра в реката и пада във водата на тавана си.

В автобуса има 46 души – 43 пътници, от които 40 румънци и трима граждани от ОНД, трима турци – шофьори и водач на групата туристи. Загиват 29 души, основно румънци и украинци.

Само 5 часа по-късно часа става втори инцидент – този път с крана, опитващ се да изтегли от реката останките на смазания автобус. Турски ТИР не се подчинява на сигнализацията на полицията да спре и с голяма скорост връхлита върху крана. Тежко ранен е кранистът.

На 28 май 1996 година причинилият катастрофата при моста на Бяла шофьор Петър Комитов получава присъда от 6 години затвор и 3 години лишаване от право на управление.

13 години по-късно при катастрофа в същия район загинаха 18 души…

Пътят Русе - Бяла, който е част от европейския коридор №9, е сред „челниците“ в страната по инциденти и жертви. За съжаление обаче, плановете за изграждане на магистралата Русе – Велико Търново са все още „на хартия“. В края на годината се очаква да бъдат готови техническите проекти за първите 76 км. В най-добрия случай изграждането на магистралата ще завърши около 2030 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Днес се опитах да тичам на пътеката 10 минути, но на 7-та дойде охраната на Кауфланд и ме свалиха от касата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук