28 години от най-големия резил в Русе

3
Посрещане на извънземни на летището в село Щръклево
Посрещане на извънземни на летището в село Щръклево

Посрещане на извънземни на летището в село Щръклево

На днешния ден се навършват 28 години от едно от най-невероятните и абсурдни събития в българската история. На 11 септември 1995 г. хиляди хора се събраха на летището в село Щръклево, за да посрещнат извънземни гости.

Фалшивата новина за пристигането им беше разпространена от две контактьорки, Здравка Крумова и Радка Трифонова. Те твърдяха, че имат връзка с извънземните, които ще кацнат в 11:00 ч. За улеснение на посрещачите дамите държаха в ръце портрети на някои от извънземните лидери, нарисувани с молив.

Информацията за пристигането беше предоставена и разпространена от медиите двадесетина дни по-рано. В резултат на това хиляди хора от цяла България се отправиха към летището в Щръклево.

Пред сградата на аерогарата се събра огромна тълпа. Хората бяха от всички възрасти и социални групи. Някои искрено вярваха в пристигането на извънземните, други - с известна доза съмнение, трети - за „сеира“.

Всички чакаха кораба, но така и нищо не се показа от небето. Инициаторките на посрещането обаче запазваха самообладание и обявяваха на множеството, че извънземните са се уплашили от вниманието.

След три часа чакане, с полицейска охрана контактьорките се измъкнаха от района. Чудото така и не се случва, но за наша радост има запис от събитието.

Тази история е едновременно смешна и тъжна. Тя е смешна, защото е толкова абсурдна. Тя е тъжна, защото показва как хората са способни да вярват в всичко, дори в най-невероятните неща.

На днешния ден си спомняме за тези хиляди хора, които вярваха в нещо, което никога не се е сбъдвало. Те са пример за това как човешкото въображение може да бъде безгранично.

Ето някои подробности от събитието, които са изнесени в документите от онова време:

  • Тълпата на летището е била толкова голяма, че е задръстила пътя за село Щръклево.
  • Хората са били от всички възрасти и социални групи. Някои от тях са дошли с цветя, други - с фотоапарати, а трети - с надеждата да видят извънземните.
  • Контактьорките са обявили, че извънземните ще пристигнат с осем кораба.
  • Те са настоявали пистата на летището да бъде освободена от самолети, за да могат корабите да кацнат.
  • Когато предварително обявеният час е изтекъл, контактьорките са заявили, че на летището не е дошъл лидер от българска страна.
  • Те са казали, че извънземните ще дойдат, ако на пистата бъде поставен венец от рози и плат.
  • След няколко часа чакане тълпата е започнала да се бунтува.
  • Полицаи са придружили контактьорките до автомобил, за да ги предпазят от гнева на тълпата.
  • След това тълпата се е разотишла.

Това събитие е оставило трайна следа в историята на Русе. То е пример за това как фалшивите новини могат да се разпространят бързо и лесно, както и как хората могат да бъдат склонни да вярват в невероятни неща.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    7
    на къде сме тръгнали
    Те тези извънземни май лъжци излязоха като депутатите. Уж казали на избраниците хубавици, че ще дойдат и хората чакали та чакали вярвали и пак чакали, но уви си останали с чакането. Те хоратя вярват във всякакви небивалици на извънземните и депутатите. Да ви е честито доказателството за акъл.Това е то доказателството за това как лесно се лъже и манипулира народа. Да живее България на великите българи и бай ти Ганьо
  • 10
    6
    гост
    Те са дошли само че кораба им акостирал до Корабната на Лимана . Чакали.чакали обаче посрещачи нямало . После си казали -Така или иначе чакаме я да хвърлим по една въдица да видим дали кълве нещо . За късмет наловили доста риба макар и дребна . После се посъветвали и решили че ако чакат още хората то рибата ще се вмирише . И отпрашили обратно към планетата откъдето са дошли да опържат и хапнат Дунавска риба с тяхна си марка винце.
  • 10
    5
    Бай Чеп
    Е то по него време хората вярваха в демокрацията и изобилието на капитализма, защо да не вярват в извънземни?
  • 5
    4
    Това нищо не е
    Сега е по-зле благодарение на социалните мрежи, и се оказва, че народът е още по- прост. То не беше кемтрейлс, то не беше, че синоптиците развалят времето, че с ваксините ни чипират, а земята, разбира се, е плоска. Особено това за ваксините, затова сме на второ място в света по смъртност от ковид. Никога няма да се свършат идиотите.
  • 21
    3
    зрител
    Голяма излагация за града ни. Дори репортерка от бнт- Русе водеше предаване от Щръклево за голям срам и позор за русенци.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари