26 земеделски организации ще протестират във вторник

0
Не сме съгласни шепа браншовици да представят, да поемат ангажименти и да подписват споразумение от името и за сметка на целия сектор, пишат те
Не сме съгласни шепа браншовици да представят, да поемат ангажименти и да подписват споразумение от името и за сметка на целия сектор, пишат те Снимка: БТА / архив

Не сме съгласни шепа браншовици да представят, да поемат ангажименти и да подписват споразумение от името и за сметка на целия сектор, пишат те

Инициативен комитет, включващ 26 браншови организации от сектора "Земеделие", не подкрепя постигнатите договорености по време на поредицата от срещи между представители на правителството и няколко земеделски организации, затова на 13 февруари (вторник) продължават протестите, пише в съобщение, изпратено от Инициативния комитет до медиите.

Исканията на организациите са за адекватна политика в сектора, която да защитава интереса на всички браншове и за незабавна оставка на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев заради несправянето, според тях, с проблемите на земеделието в България и целенасоченото разделение и противопоставяне на неправителствените организации

Според Инициативния комитет нито една от неговите организации не е била допусната на масата на преговорите срещите в Министерския съвет (МС).

"Не сме съгласни шепа браншовици да представят, да поемат ангажименти и да подписват споразумение от името и за сметка на целия сектор. Сблъскахме се с пропагандиране и вменяване в обществото, че исканията ни са политически... Бяха регистрирани опити за всяване на страх от органите на реда към българските фермери на различни места в страната", пишат от Инициативния комитет в съобщението.

Инициативният комитет продължава протестите по места от понеделник и готви протест на13 февруари пред сградата на Министерския съвет.

Припомня ме, че представители на Инициативния комитет се събраха пред Министерство на земеделието и храните в понеделник, искайки оставката на министър Кирил Вътев.

"Приехме назначаването на господин Вътев за комплимент към нас, че се дава възможност на човек, който отвътре познава проблемите. Това обаче ни натовари и с огромни очаквания, че той ще навлезе навътре в проблематиката и ще започне разрешаването на проблемите", каза тогава Венцислав Върбанов, бивш министър на земеделието и настоящ председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

По думите му тези очаквания не са били удовлетворени.

Снощи преговарящите с властта земеделски организации, които също протестираха тази седмица, обявиха, че спират ефективните протести от понеделник. Това стана на брифинг в Министерския съвет след среща между премиера Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и недоволните производители. Очаква се да бъде подготвен текст на споразумение между представителите на земеделския сектор и министър-председателя, който да бъде разписан от всички, припомни БТА.

"Имаме разбирателство по трите вида точки в декларацията, които бяхме поставили допълнително. Спираме ефективните протестни действия", съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов.

По думите му между представители на бранша и Денков ще бъде подготвен текст на споразумение, който да бъде одобрен от всички.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари