25% от учителите в България използват изкуствен интелект

1
В училищната среда преобладава умерена нагласа към новата технология
В училищната среда преобладава умерена нагласа към новата технология

В училищната среда преобладава умерена нагласа към новата технология

Българските учители все още се отнасят по-скептично към приложението на изкуствен интелект в образователния процес. 72% от учителите в България все още не използват технологията, а 25% от учителите използват изкуствен интелект няколко пъти седмично или месечно.

Това показва анкета на Сдружение "Образование без раници" сред учители и училищни администратори от цялата страна на тема "Изкуствен интелект и дигитализация в училищата".

Две трети (72%) от учителите не използват редовно инструменти като ChatGPT или Bing Chat в работа си. 41% от учителите никога не са използвали такива инструменти. 31% са опитвали веднъж, но не са започнали да използват редовно. Няколко пъти в месеца или няколко пъти седмично прилагат инструменти с генеративен изкуствен интелект 25% от учителите, в сравнение с 45% от представителите на административните училищни екипи, пише Инвестор.бг.

На въпроса колко полезен може да е изкуственият интелект (ИИ) в училищното образование дадената средна оценка 3,57 по скала от 1 до 6 сигнализира, че в училищната среда преобладава умерена нагласа към новата технология.

Учителите са по-скептично настроени към потенциалните ползи от изкуствения интелект. 21% от тях оценяват ползите от ИИ с най-ниските оценки 1 и 2. В сравнение с 16% от представителите на административните екипи на училищата.

Има вероятност разпространението на изкуствения интелект допълнително да задълбочи цифровото разделение между столицата и регионите, отчитат авторите на изследването. Например само 7% от анкетираните от София са отговорили, че никога не са използвали инструменти като ChatGPT и Bing Chat. В селата, градовете и областните градове този дял е 23-25%. Редовно използват ИИ над 64% от респондентите от София и 42-50% от запитаните в други типове населени места.

Отговаряйки на въпроса “Ако използвате ChatGPT или Bing Chat, то за какви цели?”, най-често отговорът е: “Създаване на задачи, тестове и други образователни ресурси за учениците ми”, както от страна на учителите (63% от тези, които използват ИИ инструменти), така и от училищните администратори (над 47%).

Представители на административните училищни екипи по-често са избирали като начин за използване на ИИ “Административни дейности, като писане на имейли, отчети и т.н.”

“Създаване на уроци, урочни планове и др. за моята преподавателска работа” са посочили 27% от учителите и 13% от училищните администратори, използващи ИИ.

20% от представителите на административни екипи и 6% от учителите са посочили, че използват ChatGPT или Bing Chat за “Всичко посочено”.

Данните подсказват също за съществуващ пропуск в професионалното развитие и готовността за изкуствен интелект в образователния сектор.

Що се отнася до въпроса дали училищата са провеждали обучения с външни експерти или организации, за да се въведе темата за изкуствения интелект, 73% от представителите на административните училищни екипи са отговорили “Не е организирано такова обучение и не е планирано”. Отговор “Планирано е и предстои” са избрали едва 12% от ръководителите на училища в страната.

Според анкетираните само около 53% от училищата имат назначени координатори или ръководители по ИКТ. Това означава, че около половината от училищата са потенциално по-добре подготвени за интеграция на новите технологии в учебната програма и в дейностите в училище по принцип.

82% от представителите на административни училищни екипи са посочили, че нямат разписана стратегия за дигитализация или за използване на дигиталните технологии.

Запитаните посочват, че ученето с помощта на дигитални технологии се обсъжда рядко. Половината от училищните административни екипи обсъждат това по-рядко от всеки месец. По различен начин са отговорили на този въпрос учителите, което вероятно показва разминаване в начина, по който учители и администратори възприемат какво и как се обсъжда по отношение на дигитализацията в училище.

Към момента данните показват, че учителите са отчуждени от въпросите на дигитализация в училище. От отговорите на респондентите е ясно, че голям дял от учителите не са наясно с процесите на дигитализацията в техните училища.

43% от учителите не знаят дали тяхното училище има разписана стратегия за дигитализация и/или за използване на дигиталните технологии. Една четвърт от учителите не знаят дали е имало или е планирано обучение по изкуствен интелект в тяхното училище. 23% от учителите не знаят дали в тяхното училище има назначен ръководител направление ИКТ, координатор по иновативни образователни технологии или сходна роля, подкрепяща навлизането на нови технологии в училище.

Една пета от преподавателите не са успели да отговорят дали ръководството организира обсъждане на предимствата и недостатъците на преподаването и ученето с помощта на дигитални технологии.

Резултатите от анкетата изтъкват необходимостта от по-широко приемане и интегриране на дигитализацията и използването на ИИ в българското образование.

Една от предстоящите скоро инициативи на “Образование без раници” – шестмесечната обучително-менторска програма „Дигитални училищни лидери”, цели именно това. Тя е насочена към директори, заместник-директори, ръководители ИКТ, учители, които отговарят за дигиталната визия, стратегия и трансформация на своите училища. Чрез присъствени обучения и ежеседмична самостоятелна работа с менторска подкрепа, участващите ще надградят уменията си да създават и управляват иновативни проекти, свързани с дигитализацията и прилагането на изкуствен интелект в учебните процеси и управлението на училището, включително в STEM обучението.

Проучването не е представително и служи по-скоро като референтна точка за планиране на по-нататъшни дейности за дигитализация на българските училища, въвеждането на съвременни технологии като изкуствен интелект, както и преодоляването на дигиталната пропаст в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Софи
    Те са толкова тъпи и прости,един куп шивачки станаха даскали,без мозък,лошо вьзпитани,и заплатите им вдигат,трагедия.
  • 3
    3
    Айзък Азимов
    Изкуственият интелект ще доведе най малко до закърняване на мозъците.Той е опасен за хората.Накъде сме тръгнали?Лично съм против използването му освен в лаборатория изследователска или в опасна среда след изчерпване на човешкият ресурс в състояние на невъзможно присъствие поради опасност за жизнените цикли на човешкият организъм и въздействия ефекта на които е опасно,болестотворно и смъртоносно увреждане на човека.
  • 3
    2
    Боже, Боже
    Ама чакайте, то ясна, безспорна, обобщаваща и конкретна дефиниция за природен интелект все още няма, ние чакаме от педагози, които са приети ,по мое време защото никаде другаде не са ги приели, да използват лингвистични бази данни ли?
  • 3
    1
    Аз
    Което потвърждава мнението ми, че те си нямат собствен интелект!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари