24-ти май - Ден на българската просвета и култура

0
Над 250 милиона души по света си използват кирилицата
Над 250 милиона души по света си използват кирилицата Снимка: БТА

Над 250 милиона души по света си използват кирилицата

Днес България празнува своя национален празник – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Този ден е посветен на делото на светите братя Кирил и Методий, създателите на глаголицата, която по-късно е опростена до кирилицата.

Празничната програма в София започва в 10:30 часа с традиционното шествие, крайната точка е Националната библиотека, там ще бъде и тържествената церемония за празника. През целия ден входът в общинските музеи и галерии ще бъде свободен. Oткрива се и пролетният панаир на книгата, а вечерта в театър "Българска армия" ще бъдат раздадени наградите "Аскеер".

Макар че България е люлката на кирилицата, 24 май се чества като официален празник и в много други държави по света. Над 250 милиона души от 23 държави използват кирилицата, като броят на страните, които са я използвали, е бил още по-голям преди разпадането на СССР.

Сред държавите, които празнуват 24 май, са Украйна, Беларус, Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Словакия и други. В Русия денят е приет за празник на славянската писменост и култура през 1991 г., докато в България той е официален празник от 1990 г.

Интересно е да се отбележи, че не всички страни, които използват кирилицата, празнуват на 24 май. В Чехия например денят на славянската писменост се отбелязва на 5 юли.

Кирилицата се използва не само от славянски народи, но и от казакстански, монголски, осетски, татарски, таджикски и други народи. Дори в някои части на Аляска се използва кирилица.

Въпреки че първоначално Кирил и Методий създават глаголицата, 24 май се чества като празник на кирилицата, която е опростена версия на глаголицата, създадена от Св. Климент Охридски. Днешната кирилица се различава от първоначалната и има различни национални варианти в различните страни.

Честит празник на всички, които празнуват днес! Да почетем делото на светите братя Кирил и Методий и да се гордеем с богатата си култура и история!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари