20 вида вируси циркулират, които не са Ковид-19

0
Симптомите са висока температура, запушен нос, кашлица, раздразнителност, отпадналост.
Симптомите са висока температура, запушен нос, кашлица, раздразнителност, отпадналост.

СОVID не успява да заеме цялата ниша на респираторните вируси

Наред с него едва ли ще останат единични случаите на грип и на други инфекции, особено при децата в предучилищна и ранна училищна възраст. От началото на сезона при прецизните тестове в Националния център по заразни и паразитни болести с PCR – златен стандарт за установяване на точния причинител, са открити случаи на парагрипни вируси, респираторен синцитиален вирус, аденовируси и други единични случаи от общо 20 вида, за които изследваме, но няма взривове, случаите са по-скоро малко досега, каза проф. Ива Христова, цитирана от  24 ЧАСА

Трудно е без тест само по симптоми да се установи каква е респираторната инфекция. Оплакванията са много сходни и дори лекар е трудно да се произнесе категорично. Особеност при протичането на респираторните инфекции при децата е, че може да протичат и с изяви като разстройство и повръщане, които интуитивно свързваме с “летен грип” от ентеровируси. Не гадайте какво ви е, а търсете лекар, особено при неразположено дете - респираторните инфекции са много видове, съветват инфекционистите.

Към момента у нас най-много са случаите на респираторен синцитиален вирус – сравнително безобиден за възрастните, но при децата може да протича тежко. Случаите се увеличават и в Европа, и в САЩ, и в Япония. Нетипичното е, че подемът започна още през лятото, а обичайно случаите зачестяват през зимата. Патогенът е сочен като най-голяма паралелна заплаха за децата на общия фон на корона и грип. Изолиран е за първи път при шимпанзе в средата на миналия век, а няколко години по-късно - и при деца. Предава се по въздушно-капков път или чрез замърсени ръце. Самото заболяване обикновено протича под форма на пневмония или бронхиолит.

Симптомите са висока температура, запушен нос, кашлица, раздразнителност, отпадналост.

Такива са симптомите и на парагрипните инфекции, и на аденовирусните, и на причинените от бокавирусите. Както и на “обикновените” настинки. Като страничен ефект от физическото дистанциране, носенето на маски и миенето на ръце по време на пандемията респираторните инфекции като цяло намаляха, но през последния месец все повече родители и лични лекари разказват за кашлящи деца и бебета, често с прояви на задух, което създава още по-голяма тревожност заради емблематичния за COVID предупредителен знак.

Лечението на синцитиален вирус е основно симптоматично за облекчаване на оплакванията и никога не започва директно с антибиотик. Тази група лекарства са ефективни при бактериални инфекции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари