20 русенски предприятия протестираха

0

И русенски предприятия излязоха на протест срещу планираното вдигане цената на електрическата енергия днес.

По информация на БСК над 1100 фирми в 50 града на страната се включват в протеста на бизнеса с искане за реформи в енергетиката.

Работодателите са изразили готовност да изключат повече от 150 мегавата мощност от енергийната система на страната по време на днешния си протест. Протестът е срещу злоупотребите в енергетиката и в подкрепа на реформите в сектора. В него заявка за участие са направили над 160 000 ръководители, работници и служители, уточняват още от БСК.

В Русе в протеста се включиха около 20 предприятия от различни браншове, като близо 1/3 от тях бяха текстилни.

Въпреки предварителните заявки, работодателите не се престрашиха да спрат производства, които биха могли да им донесат загуби.

"Производството ни не е толкова енергоемко. На годишна база разходът ни ще се увеличи най-много с 14 000 лв., или по около 100 лв на човек. Не е ли по-добре да ги дадем на хората?", коментира управителят на шивашката фирма "Маркам" Камен Обрешков, чиито служители излязоха на протест заедно с него. Самите те споделиха в този ред на мисли, че все повече се притесняват за бъдещето си.

В съседната чорапена фабрика "Фазан" цялата смяна излезе в градинката пред предприятието в 11 часа, изразявайки сходни мнения. "Това увеличение на тока трябва да се калкулира до 5% от крайния продукт. Затова и протестираме. Надяваме се на разум, защото в противен случай ще се стигне до загуба на поръчки и ще трябва или да намалим заплатите, или да съкратим до 10% от персонала", сподели изпълнителният директор на най-старата фабрика за производство на чорапи в България Мирослав Чапанов, като добави, че служителите му към момента са около 150.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари