20 хиляди евро за добър старт в живота

0
В Испания всеки, който навърши 18 години, може да получи безусловно 20 000 евро
В Испания всеки, който навърши 18 години, може да получи безусловно 20 000 евро

В Испания всеки, който навърши 18 години, може да получи безусловно 20 000 евро

Изглежда като мечта, но може да стане реалност в Испания: начален капитал като мярка срещу социалното неравенство в страната. Всеки, който навърши 18 години, може да получи безусловно 20 хиляди евро. Как работи моделът?

По 20 000 евро за всички млади хора между 18 и 23 години. Инициативата на испанската министърка на труда и социалните въпроси Йоланда Диас е сравнима с тази за безусловния базов доход. Идеята е младите хора да бъдат финансово подпомогнати, за да могат да се образоват или да започнат бизнес.

Ако идеята бъде осъществена, от въпросните средства ще могат да се възползват всички млади испанци, независимо от икономическото им положение. Всяка година половин милион души навършват пълнолетие в страната. Това означава, че за финансиране на инициативата, наречена "универсално наследство", ще са необходими около 10 милиарда евро годишно. Това е приблизително 0,8% от брутния вътрешен продукт на Испания. Парите ще дойдат от по-високо данъчно облагане на богатите, пише Дойче Веле.

Освен всичко друго реализирането на идеята може да помогне за преодоляване на социалното неравенство в Испания. "Икономическото ми положение е ужасно", разказва 30-годишната Мария Каняс. Тя успява да се запише да следва медицина чак на 28 години. Сега Мария е студентка втори курс в Университета в Саламанка. Започва да работи на 16-годишна възраст, за да спести пари за образованието си.

Идеята за "универсалното наследство" не е напълно нова. Германският институт за икономически изследвания представи подобен план в свое проучване в края на 2021 година. Оттогава различни политици и експерти се занимават с него. За пръв път в Испания идеята става част от предизборната кампания. Министърката на труда Диас иска да спечели предсрочните парламентарни избори в края на юли.

Студентката по медицина Мария Каняс смята, че ако беше получила тези 20 000 евро като по-млада, щеше да ѝ е по-лесно.

Универсалното наследство и житейските перспективи

Концепцията е социално взривоопасна, тъй като засяга някои фундаментални въпроси. Как може всички хора могат да имат равни възможности в живота? Как едно общество може да разпредели справедливо богатството между своите членове? И как всички поколения могат да са справедливо обезпечени? Как изобщо е възможно да бъде натрупано и поддържано богатство?

Мярката може да помогне и за намаляване на социалното неравенство в Испания

Реалността в Испания е, че семейното богатство, т.е. наследството, определя жизнения път на младите хора. "Неравенството в богатството е много по-голямо от неравенството при доходите", казва за ДВ Хосе Игнасио Конде-Руис, заместник-директор на Фондацията за приложни икономически изследвания (FEDEA).

Според Центъра за икономическа политика EsadeEcPol семейният доход оказва такова влияние, че децата на най-богатите 10 процента имат среден годишен доход от почти 30 000 евро на човек в зряла възраст. Годишният доход на хората от най-богатия 1 процент е почти 40 000 евро. В същото време наследниците на най-бедните 10 процента от испанците разполагат със средногодишен доход от малко под 17 000 евро. А много малка част от тях успяват да се издигнат социално.

Наследственото неравенство

"Имаме голямо неравенство при богатството, което се предава от поколение на поколение", признава Хорхе Галиндо, директор на EsadeEcPol пред ДВ. Той смята, че "универсалното наследство" може да е начин за прекъсване на механизма за предаване на това неравенство. Това би дало на младите испанци по-голяма свобода да взимат решения за живота си.

Но дори и за поддръжниците на предложението някои от детайлите в него са спорни. Един от тях засяга въпроса трябва ли въпросните 20 000 евро наистина да бъдат достъпни за всички младежи, независимо дали техните семейства са заможни или не? "Една универсална мярка би била по-лесна за изпълнение, тъй като ще бъде финансирана чрез нов данък върху богатите", коментира Хосе Игнасио Конде-Руис. "Младите, идващи от по-привилегированите среди, също биха получавали този стартов капитал, но пък ще плащат повече данъци", посочва той.

Експерти като Хорхе Галиндо се противопоставят на подобен подход. Според политолога тази мярка би била значително по-ефективна, ако се вземат предвид доходите или богатството на домакинствата. Някои експерти виждат други лостове за компенсиране на липсата на наследствени привилегии. Един пример за това е предоставянето на по-добър достъп до жилища, които не са твърде скъпи.

Проблемите в Европа

Социалното и финансовото неравенство в Испания не е изолиран случай. Младите европейци в останалите страни също са все по-песимистично настроени за бъдещето. В проучване на TUI от средата на юни 2023 г. 68% от младежите оценяват доходите в родните им страни като "много" или "до известна степен" неравномерно разпределени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Андре Шко
    Цитат: "най-бедните 10 процента от испанците разполагат със средногодишен доход от малко под 17 000 евро". Разделено на 12 месеца е около 2800 лв месечно. Най-бедните 10 %! Светът е сън за нас .... Утешителното е, че някои от испанците имат и по-малко от 17000 евро :-)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари