20 години след смъртта на 14 войници при катастрофа в София истината и виновните са неясни

0
Истината за инцидента остава неясна
Истината за инцидента остава неясна

Навършват се 20 години от смъртта на 14-те войници от поделение на Транспортни войски, които загинаха при катастрофа на Околовръстния път на София на връщане от строителен обект към базата им в "Обеля".

Истината за инцидента остава неясна. Председателят на комитета на родителите на загиналите и пострадалите в казармата Юлия Симова не вярва, че виновните за трагедията ще бъдат наказани:

За съжаление, още в началото делото беше смачкано. Три пъти то беше възобновявано, но виновни за смъртта на 14-те български момчета няма. Явно е, че паметта ни е много къса и не се отдава почит на тези 18-19-годишни момчета , които отдадоха живота си за България. Аз искам да спомена техните имена, да си помислят хората, да ги споменат и, евентуално, да ги запомнят. Това са лейтенант Вълчев, ефрейтор Юлиян Тодоров, Валери, Румен, Стоил, Павел, Даниел, Лальо, Ботьо,Андрей, Венцислав, Георги, Венцислав, Йордан. Това са момчета, които изпълниха своя дълг към държавата, но държавата не опази техния млад живот.

 

Родителите на загиналите войници ще се съберат пред паметника, издигнат в тяхна чест на бул. „Околовръстен път“ в София, заяви Симова за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“:

Тези 14 български войници и те сирачета, които познават бащите си само от разказите на близките им и от снимките. Досъдебното производство още в началото беше размито, не беше направена транспортна експертиза, имаше безброй хипотези – от техническа повреда до  заспиване на шофьора, до прилошаване, до неравност в пътя, но това бяха все версии, за да могат да се размият истинските причини.

Всички улики са били унищожени. Нито един от свидетелите на инцидента не е дал смислено обяснение, допълни Симова.

През 1995 година, само по данни на Комитета на родителите на загиналите и пострадалите в казармата, които Симова нарече „непълни“ са загинали 40 войника. През 1996-97 година държавата е взела решение за отпускане на средства за децата на загиналите войници, но с времето практиката е преустановена. Миналата година родителите на загиналите са получили по 65 лева помощ за Рождество и Нова година. Получават и по 111 лева наследствена военноинвалидна пенсия.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари