20 фирми държат 90% от кредитния портфейл на ББР

0
Кирил Петков е поканил на разговор 8-те обявени най-големи кредитополучатели на Банката за развитие
Кирил Петков е поканил на разговор 8-те обявени най-големи кредитополучатели на Банката за развитие Снимка: БГНЕС

Днес министърът на икономиката се среща с някои от най-големите клиенти на държавната банка

Разкритията как държавната Българска банка за развитие е отпускала под формата на кредити предоставеният ѝ публичен ресурс набират скорост. След като преди седмица служебният министър на икономиката Кирил Петков съобщи за 8 фирми, получили близо 1 млрд. лв. заеми, в четвъртък той даде нови данни - 90% от 1.9 млрд. лв. кредитен портфейл на банката са в 20 компании.

"90% от кредитите вместо да отидат в малки и средни предприятия, са в 20 клиента на банката. Не можех да допусна повече да има риск пред публичните средства и затова реших да реагирам бързо и да сменя Надзорния съвет на ББР", коментира пред bTV Петков.

За днес министърът е поканил на разговор 8-те обявени най-големи кредитополучатели на Банката за развитие. Петков очаква да чуе от представителите на фирмите, на които общо са отпуснати кредити за почти 1 милиард лева, какво реално са постигнали след кредитирането - дали са въвели иновации, увеличили ли са работните места или пък търговския си оборот.

До момента потвърждение за участие са дали само две от компаниите - "Параходство БМФ" и обявеният за най-голям клиент на ББР "Роудуей кънстракшън".

Кои са в Топ 8?

Кредити с размер над 140 млн. лв.:

“Слънчев ден” АД

“Благоевград БТ” АД

“Роудуей кънстракшън” АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.:

“Маркет инвестмънт” АД (Техномаркет)

“Интернешънъл инвестмънтс” ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв.:

“Параходство БМФ” АД

“Транспект” АД

”Инса Ойл” ЕООД

От "Параходство БМФ", което бе приватизирано от братята Кирил и Георги Домусчиеви, вече реагираха при обявяване на списък с топ-клиентите на банката и заявиха, че още от 2010 г. са получили финансиране по не един и два проекта, като никога дружеството не е изпадало в неизпълнение на договорните си задължения. И увериха, че всички кредити са били обезпечени с имущество на фирмата, което надвишава съотношение между цената на закупения актив (кораб) и размера на финансирането. От компанията припомниха, че държавата е акционер в "Параходство БМФ" с 30% в капитала, което било допълнителен аргумент да търсят финансиране от ББР. В същото време от години братя Домусчиеви и държавата се съдят за над 50 млн. лв. заради неизпълнение на приватизационния договор.

Управителят на фирмата най-голям кредитополучател “Роудуей кънстракшън” - Иван Георгиев, призна пред бТВ, че от години е адвокат на бизнесмена Румен Гайтански и е ползвал кредита от 148 млн. лв., за да купи фирмата на Гайтански "Пътстройинженеринг". В сделката обаче Георгиев действал сам и Гайтански не бивало да бъде замесван.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари