"20 дни в Мариупол" е първият украински филм, спечелил „Оскар“

1
Той е режисиран от военен кореспондент, фотограф и журналист на „Асошиейтед прес“
Той е режисиран от военен кореспондент, фотограф и журналист на „Асошиейтед прес“ Снимка: БГНЕС

Той е режисиран от военен кореспондент, фотограф и журналист на „Асошиейтед прес“

Украинската лента "20 дни в Мариупол" спечели "Оскар" в категорията за най-добър игрален документален филм.

"Иска ми се да не бях правил този филм. Русия да не беше окупирала градовете ни. Да не убиваха десетки хиляди от моите събратя украинци. Не мога да променя миналото и историята, но всички можем да подсигурим, че историята ще бъде поправена и истината ще възтържествува. Така всички хора, които жертваха живота си, няма да бъдат забравени. Включително в Мариупол. Киното създава спомени, а спомените - история", заяви в емоционална реч режисьорът Мстислав Чернов, предава NOVA.

„20 дни в Мариупол“ е украински пълнометражен документален филм от 2023 г., режисиран от украински военен кореспондент, фотограф и журналист на „Асошиейтед прес“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    6
    ха, ха,
    същия Оскар, като този за навални с ицето грозев в актьорската команда! Що ли не съм учуден?!?
  • -7
    5
    фенката на путлерчо
    Нашето слабоумен вош Владолф Путлеренко ще ни копира и направи руZZшлямски "Оскарчук" и ще награди всиката фалшива рушлямистанска пропаганда с оскарчукчета! Слава ТероруZZия! Путлерчето-найвисокия джуджак н света!
  • 6
    4
    до 2
    Украйна вече я няма глупак такъв не са казали не са я заличили жалко че толкова много хора си отидоха заради наркомана дупедаец скоро и него няма да го има само гледай тик так
  • 7
    3
    фена на Путин
    Да отиде сега да види Мариупол, асошейтедчето. Половината е чисто нов, с детските площадки, градинките, паркингите, улиците. Целият град до 26г. ще е китка. Нищо общо с умирисания коптор под нацисткия контрол преди.
  • -9
    2
    Дух нибор до робин худ
    точно наобратно на теб ще кажа - да вървите на майната си с тази Блатная това лилипутче - диктатор. Ватнешки боклуци, стига сте ни натрапвали идеята, че са ни някакви братушки. Ако в Европа има измет, това са ватниците. А украинците доказаха, че "самая могучая и непобедимая" армия е само един огромен балон, който изпихна. Даже няма доброволци, та попълват редиците си с чеченци, сирийци, индийци, непалци и всякакви други. Неслучайно индийското правителство няколкократно предупреждава своите сънародници за опасностите, които ги дебнат в Русия като работници или студенти. Непал и тя се опитва да помогне на своите сънародници, попаднали в редиците на окупационните части.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари