2 млрд. евро за магистрали ще получи България от ЕС

0
Над 2 млрд. евро ще получи България от ЕС за магистрали
Над 2 млрд. евро ще получи България от ЕС за магистрали

Влаковете между Пловдив и Бургас ще се движат със скорост до 160 км/час. Със средства от Брюксел пускат 8 станции от третия лъч на метрото

През 2015 г. бизнесът ще разчита изключително много на парите от ЕС. Това важи с особена сила строителния бранш тъй като най-големите проекти за изграждане на транспортна инфраструктура се финансират именно със средства от Общността. Една от най-важните за страната оперативни програми - "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече бе одобрена от Брюксел. Съвсем скоро се очаква одобрение да получи и ОП "Региони в растеж". Така именно средствата от ЕС за магистрали, жп линии и за развитие на регионите ще са първите, които ще потекат към България и ще дадат тласък и на икономиката на страната като цяло.

Над 2 млрд. евро ще получи България от ЕС за магистрали, първокласни пътища и жп линии, както и за доизграждане на метрото в София. Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020" (ОПТТИ) е втората програма за България, която вече е одобрена от Европейската комисия (след ОП "Развитие на човешките ресурси"). До последно от Брюксел пристигаха сигнали, че ОПТТИ да бъде одобрена чак през март заедно с повечето от останалите оперативни програми на 28-те страни членки, но Брюксел направи реверанс към премиера Бойко Борисов и пусна средствата по един от най-важните за България инвестиционни документи.

1 604 449 168 евро е безвъзмездната помощ, която България ще получи по новата ОПТТИ. 1,144 млрд. евро от тях ще са от Кохезионния фонд, а 459,76 млн. евро - от Европейския фонд за регионално развитие. Освен тях България ще може да разчитаме и на около 575 млн. евро за финансиране на важни инфраструктурни проекти от механизма "Свързана Европа".

За разлика от досегашната ОП "Транспорт 2007-2013", през новия програмен период акцентът ще бъде поставен върху модернизацията на екологичния железопътен транспорт. 673 млн. евро от средствата по ОПТТИ ще бъдат инвестирани в три приоритетни жп проекта. Първият е довършването на рехабилитация и модернизация на жп линията Пловдив - Бургас за скорости 160 или 130 км/час (в зависимост от радиусите на всяка конкретна жп отсечка). Това е Фаза 2 на проекта, който е основна част от Коридор 8. Инвестицията на стойност 320 млн. евро включва и обновяване на жп възлите Пловдив и Бургас. Като част от проекта до 2020 г. ще бъдат изцяло обновени и жп гарите Стара Загора, Нова Загора, Ямбол и Карнобат.

Вторият жп проект, чиято индикативна стойност е 740 млн. евро, е модернизацията на жп линията Елин Пелин - Ихтиман - Септември. Това е най-скъпият и тежък за изпълнение жп обект, голяма част от който ще мине по съвсем ново трасе с множество тунели и виадукти.

Същата сума от 673 млн. евро, е заложена в ОПТТИ и за модернизация на пътната ни инфраструктура. Тук приоритетен е проектът за изграждане на Лот 3 на магистрала "Струма" като за него средствата от ЕС гарантирани. Участъкът от 62 км включва изграждане на два тунела с обща дължина 17,5 км, а индикативната му стойност е 750 млн. евро. Като приоритетни в "Стратегията на ОПТТИ", която е неразделна част от програмата, са включени и два участъка от АМ "Хемус" с обща дължина 145 км, чиято обща индикативна стойност е 780 млн. евро. Изграждането на трасето Ябланица - пътен възел Плевен/Ловеч - Велико Търново ще се изгражда със сигурност, но със средства, които бъдат спестени от ОПТТИ, както и с пари от държавния бюджет или със заеми от международни банки.

Абсолютно същото важи и за третият приоритетен пътен проект - тунелът под Шипка с дължина 3,2 км и индикативна стойност 100 млн. евро.

Приоритет в новата ОПТТИ е и изграждането на 7,8 км от най-тежкия подземен участък от третия лъч на метрото в София, заедно с 8 метростанции на стойност 434 млн. евро. В документа са заложени и 21,6 млн. евро и за удължаването с 1,3 км на метролиния 2 и изграждане на една нова метростанция по нея.

Отделно по време на втория програмен период със средства от новия финансов механизъм на ЕС "Свързана Европа" ще бъдат финансирани два важни инфраструктурни проекта. Първият е обновяването на жп линиите Драгоман - София и София - Елин Пелин с обща дължина 65 км плюс жп възел София, с индикативна стойност 200 млн. евро. Вторият е модернизацията на жп трасето Видин - Медковец (60 км), част от линията София - Видин, с около 375 млн. евро.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари