170 момченца чакаха за сюнет на празника на детето

2
Традицията в специална стая в двора на Томбул джамия да се извършва обрязване на момченца е от 11 години
Традицията в специална стая в двора на Томбул джамия да се извършва обрязване на момченца е от 11 години Снимка: Труд

Навръх празника на детето над 170 деца бяха доведени от родителите им за сюнет в шуменската Томбул джамия.

Към 14 часа дойде ред и на най-малкия от тях 2-годишният Стейсън Станимиров под номер 130. Майка му и баща му го придружаваха по време на манипулацията, която съвпадна с рождения му ден, радваха се те. 12-годишен беше баткото сред "пациентите" на фелдшера Лютфи Мехмед. Спецът от Айтос работи с лазерна техника и почти безболезнено, пише Труд.

Въпреки това в района на мюсюлманския храм, се чуваше детски плач, а родители укротяваха малчуганите с пистолети и саби от нарочно опънатите сергии. Желаещите бяха от цяло Шуменско. Някои бяха пристигнали с влак, други фамилии от съседни села пък се бяха комбинирали да пътуват с един автомобил. Всички са били известени, че трябва да си купят две мазила и сиропче за децата.

Иначе обрязването е безплатно за родителите, разходите се поемат от районното мюфтийство. Има дарение и от турска страна, генералният консул на Турция в Бургас Ниязи Акйол също гостува за кратко в джамията в сряда.

Традицията в специална стая в двора на Томбул джамия да се извършва обрязване на момченца е от 11 г. Миналата година и 45-годишен християнин се подложи на процедурата по медицински показания.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари