152 години от първото театрално представление в Русе

7
Представлението се играе в салона на известния за времето си хотел "Ислях-хане"
Представлението се играе в салона на известния за времето си хотел "Ислях-хане" Снимка: Ретро България

Представлението се играе в салона на известния за времето си хотел "Ислях-хане"

На този ден през 1870 година е изнесено първото театрално представление в Русе.

Под ръководството на възрожденеца Тодор Хаджистанчев е представена "Повестта на Ружица", драматизация от самия него по едноименния роман на Кристоф Шмид. Представлението се играе в салона на известния за времето си хотел "Ислях-хане" от черковно-певческото дружество, чийто ръководител е Тодор Хаджистанчев.

По-късно се играят и други популярни за времето си пиеси като: "Многострадална Геновева", "Малакова" от П. Р. Славейков, "Криворазбраната цивилизация" от Д. Войников и др.

Сред участниците-артисти на тези прояви са били известни български революционери, живели в Русе - Тома Кърджиев, Никола Обретенов, Георги Икономов. Участвали са и жени - Мариола Хаджистанчева (първата жена-актриса в доосвобожденска България), Петрана Обретенова, сподвижничката на Левски и Ботев - талантливата актриса от емигрантския театър на Войников Тодорка Бакърджиева-Дългата коса, та дори и баба Тонка Обретенова.

В тези първи театрални спектакли в Русе силно се е проявил възрожденско-революционният патос на времето от Възраждането в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Венцислав Илиев
    Представлението на "Ружица" не се е състояло.Първата изява на Русенското театро е била пиесата "Изгубена Станка" изнесена в салона на Ислях Хане след Коледа на 1871 година. Справка: "Из миналото на Русе" от Михаил Хаджикостов,който е бил участник в това събитие.
  • 8
    1
    Ашколсун
    Сега театрото е в Общи Нътъ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари