150 години от гибелта на Апостола на свободата отбелязват представителните военни подразделения

1
Военните ритуали започват още днес, 17 февруари, в Пловдив, Белене, Горна Оряховица, Асеновград и Смолян
Военните ритуали започват още днес, 17 февруари, в Пловдив, Белене, Горна Оряховица, Асеновград и Смолян Снимка: Министерство на отбраната

Военните ритуали започват още днес, 17 февруари, в Пловдив, Белене, Горна Оряховица, Асеновград и Смолян

150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски ще бъде отбелязана с ритуали с участието на представителни военни подразделения във всички гарнизони в страната. Военните ритуали започват още днес, 17 февруари, в Пловдив, Белене, Горна Оряховица, Асеновград и Смолян. С воински почести военнослужещите почетоха паметта на великия син на България.

На 18 февруари военните ритуали ще се проведат от 11:00 часа в Стара Загора, Хасково и Ямбол. В трите града личен състав от 2-а механизирана бригада ще почете паметта на Апостола с поднасяне на венци и цветя пред едноименните паметници. В същия час ще се проведе и ритуал в Русе. От 18:30 ч. в Златица военнослужещи от 38-ми батальон ще поднесат венци и цветя пред паметната плоча на Апостола в метоха. Военнослужещи от 3-о Бригадно командване ще участват в ритуали по полагане на венци и цветя в знак на признателност към живота и делото на Апостола от 18.00 ч. в Благоевград на площад „Васил Левски“ пред едноименния паметник и в Петрич. В Ловеч военният ритуал ще започне от 18.00 ч. с участието на Националната гвардейска част (НГЧ) и Гвардейският представителен духов оркестър.

В Карлово от 18.00 ч. на площад „Васил Левски” ще се проведе тържествена проверка (заря) с участието на представителни формирования и военния духов оркестър на 61-а Стрямска механизирана бригада.

На 19 февруари отбелязването на годишнината продължава от 09.00 ч. пред паметника на Апостола на едноименния площад в Сливен, с участието на военнослужещи от Сухопътните войски. Във Варна ще се проведе шествие, водено от Представителния духов оркестър на Военноморските сили, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Васил Левски, а в Бургас военнослужещи от ВМС ще участват в ритуала от 11.30 ч. пред паметника в Приморски парк в града.

От 10.00 ч. военнослужещи от 4-и артилерийски полк ще проведат поход-поклонение „По стъпките на Апостола“. Пред бюст-паметника на Апостола в манастира „Света Петка Мулдавска“ ще участват във възпоменателен митинг, панихида, отслужена от свещениците от Асеновградската духовна околия и ще поднесат венци и цветя.

В Карлово от 11.00 ч. военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в митинг-поклонение на площад „Васил Левски”, който ще завърши с поднасяне на гирлянд, венци и цветя от представители на държавната и местната власт, военно-патриотични организации и родолюбиви българи. Поклонението ще продължи с шествие до Национален музей „Васил Левски”. В Кюстендил от 11.00 часа представителни части от 3-о Бригадно командване ще положат венци и цветя пред паметника Апостола.

В София почетен караул на Националната гвардейска част ще участва във възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски. Представители на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната ще отдадат почит към Апостола на свободата в 18.00 ч. на церемонията-поклонение в негова памет.

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще работи с вход свободен за постоянната си хронологична и външна експозиция на 18 и 19 февруари (събота и неделя). Чрез трансформация на част от експозиционното пространство НВИМ ще припомни по нестандартен начин живота и революционната дейност на Васил Левски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари