146 години от освобождението на София

0
Отбелязването на празника започна с литийно шествие
Отбелязването на празника започна с литийно шествие Видео: NOVA

Отбелязването на празника започна с литийно шествие

Литийно шествие по повод на 146 години от Освобождението на София и Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. премина в центъра на столицата. То започна от храм „Св. Неделя“ и завърши пред Паметника на българските опълченци.

Организатори са Софийското сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“ и фондацията „Героите на България“, с участието на обществени организации, членове на Координационния съвет „България – Русия“, информира БТА.

Движението на автомобили беше затруднявано от шествието. Имаше засилено полицейско присъствие.

Цветя и венци бяха поднесени пред паметниците на ген. Гурко и на Цар Освободител, както и пред Паметника на българските опълченци. Там Румен Петков, председател на партия АБВ, и Иван Таков, председател на „БСП – София“ и на групата на социалистите в Столичния общински съвет, поздравиха столичани по случай годишнината. Тържеството включваше и литературно-музикална програма.

На 4 януари се навършват 146 години от Освобождението на София. На този ден подразделения от Западния отряд на руската армия, командван от ген. Гурко, влизат тържествено в бъдещата българска столица, припомнят от Столичната община.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Русчуклия
    Ген. Гурко е освободил София от....ПАТАГОНЦИ ..МАОРИ...от КОГО?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари