143 години от гибелта на Ангел Кънчев

1

Русе / Днес бяха отбелязани 143 г. от гибелта на Ангел Кънчев в русенското основно училище, носещо името на  българския революционер. Събитието уважиха заместник областният управител на Област Русе Станимир Станчев, експерти от Регионален инспекторат по образованието – Русе и отдел „Образование” в Община Русе, директорът на ОУ „Ангел Кънчев” Енчо Енчев, учители и ученици.

Тържеството беше открито с химна на Република България. Директорът на учебното заведение произнесе слово, в което разказа за живота и делото на бореца за национална свобода. Беше отслужен и водосвет за здраве и благоденствие. Възпитаници на ОУ „Ангел Кънчев”  поздравиха гостите на събитието с музикална програма, включваща популярни български възрожденски песни.

В своето приветствие към учениците заместник областният управител Станимир Станчев каза „Българската история е осеяна с дати и личности, за които думите са малко. Един от тях е Вашият патрон Ангел Кънчев – човек, който доказва, че образованието върви ръка за ръка с вярата в идеалите и преследването на мечтите, заради които си струва да жертваш собственото си благо. Пожелавам Ви Вие също никога да не се отказвате от мечтите си и от това, в което вярвате. Бъдете постоянни, развивайте се и учете – прекрасните Ви преподаватели ще Ви помогнат в това начинание.” Г-н Станчев припомни и последните думи на Ангел Кънчев „Да живее България!”  и добави „Тя ще живее, защото ние вярваме в нея!”

Церемонията продължи с полагане на цветя и венци на паметника на националния герой, издигнат в близост лобното му място край дунавския бряг, където революционерът сам отнема живота си, за да не бъде заловен жив от османските заптиета. Гостите на събитието се поклониха пред саможертвата на Ангел Кънчев и почетоха паметта му с едноминутно мълчание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари