1400 първокурсници са записани в Русенския университет

0
Сред най-желаните специалности са "Право" и "Педагогика"
Сред най-желаните специалности са "Право" и "Педагогика" Снимка: в. "Бряг"

"След първото класиране в Русенския университет са приети около 1400 бъдещи студенти, което е със 150 повече в сравнение с миналата година. През академичната 2020/21 година се очаква във висшето училище да влязат общо 1600 – 1700 първокурсници"

Това съобщи за в. "Бряг" проф. д-р инж. Пламен Кангалов, заместник ректор по учебната работа.

Покачването на броя на записалите се студенти професорът обясни с предоставените тази година възможности за кандидатстване и записване онлайн, което позволи да се подават документи от вкъщи. В тази толкова сложна за образованието година, добрата новина за русенската Алма Матер е, че няма да има закриване на специалности. „Още на първия етап се откроиха няколко специалности, към които има изключителен интерес и местата бързо се запълват. – каза проф. Кангалов - Това са Право и Педагогика – предучилищна и начална, транспортните и компютърните специалности. Много желаещи има да следват и в специалностите, в които цяла година няма да се плащат семестриални такси. Такива са Математика, Материалознание, Педагогика на обучението. На този етап най-слаб интерес има към инженерните науки“.

Около 40% от българските студенти в Русенския университет идват от Северна България. От чуждестранните се очакват най-вече студенти от Европа, тъй като заради епидемичната обстановка не се знае младежите от кои държави ще могат да получат виза.

През новата учебна година в Русенския университет се предвижда да следват и 20 студенти от Китай. Трябвало е да пристигнат още през изминалата година, но COVID-19 възпрепятствал пътуването им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари