11 скулптури от дърво на първите неща, случили се в Русе

0

Своите арт виждания за първите неща, случили се в Русе през годините, представиха днес участниците в Международния скулптурен симпозиумРусе – 121 премиери“. Дървените скулптури бяха показани на площада пред Ларгото от своите автори. На откриването на атрактивната експозиция присъстваха кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов, заместник-кметът по комунални дейности г-н Свилен Иванов, заместник-кметът по европейско развитие г-н Страхил Карапчански, заместник-кметът по хуманитарни дейности г-н Иван Григоров, заместник-кметът по икономика, инвестиции и собственост г-жа Даниела Шилкова и директорът на Дирекция „Образование и култура“ г-жа Ирена Петрова. Гост на форума бе проф. Иван Праматаров – преподавател по скулптура.

Международният скулптурен симпозиум се провежда за първи път като част от програмата на Фестивала за съвременна градска култура „Аз, градът“. В продължение на една седмица 10 скулптори от България и Испания работиха на живо пред русенци и претвориха своите идейни концепции в нестандартни решения от дърво. Кметът Пламен Стоилов изрази надежда, че международният симпозиум ще се превърне в традиционно за културния календар на Русе събитие. „Това са първите стъпки към реализирането на идеята ни за Музей на иновациите. Все още събираме идеи и предложения за реализирането му, но имаме амбицията там да покажем всички първи неща, случили се в Русе“, каза пред присъстващите г-н Стоилов. Проф. Иван Праматаров изказа своите адмирации към организатори и участници за смелостта процесът по извайване на скулптурите да се случи на живо, пред очите на случайно преминаващи граждани. „Чудесно е, че подобни елитарни и често затворени дейности, се отварят за широката аудитория. Благодарение на това русенци могат отблизо да видят и да се докоснат до тези съвременни, свободни реплики на част от първите неща, случили се в града“, допълни още проф. Праматаров.

АВТОРИ И ТВОРБИ

Проф. Константин Денев – Скулптура „Мостове“, вдъхновена от духовните и културни мостове между България и Румъния, най-силно изразени с връзките Русе-Гюргево-Букурещ. Скулптурата е своеобразно продължение на творбата, която авторът е създал по време на световноизвестния скулптурен симпозиум „Бранкушиана“, посветен на Константин Бранкуши.

Доц. Георги Георгиев – Скулптура „Фрагмент от нещо по-голямо“, вдъхновена от първата фабрика за хартия и първата съвременна печатница в България, създадени в Русе през 1864г.

Доц. Емил Бачийски – Скулптура „Свързаност“, вдъхновена от построяването на Дунав мост, който е първият мост над река Дунав за комбиниран транспорт между България и Румъния, построен през 1954г.

Доц. Николай Нинов – Скулптура „V as Viktory“, вдъхновена от факта, че през 1878 г. Русе става първият град в България с градоустройствен план, разработен от руските военни инженери Ожио и Копиткин. Скулптурна композиция „Пространства в движение“, вдъхновена от създаването на първия асансьор в България, който е функционирал в Русе в построения през 1897г. хотел „Чикаго“, собственост на Соломон Блаущайн.

Доц. Младен Младенов – Скулптура „Дървена печка“, вдъхновена от първата българска фабрика за кюнци и пещи „Труд“, създадена в Русе през 1898г.

Доц. Цветослав Христов – Скулптура „Промисъл свише за Русе“, вдъхновена от слогана „Русе – град на свободния дух“ и всички 121 премиери, които славят града-новатор и чрез които геният на Великия творец, се проявява през иновативния и свободен дух на русенските граждани.

Гълъбин Христов – Скулптура „Кораб“, вдъхновена от построяването на първия в България метален кораб, което се случва в Русе през 1881г.

Рашо Митев – Скулптура „Слънчево колело“, вдъхновена от първата в България фабрика за велосипеди, грамофони и метални изделия „Експрес“ на Аскерян и Сие, създадена в Русе през 1906 г.

Лилия Поборникова - Скулптура „Улица“, вдъхновена от първата павирана улица в България, създадена в Русе през 1846г., покрита със закупени павета от St. Raffaelle кариери във Франция.

Фернандо Алварес – Скулптура „Река“, вдъхновена от Първото морско училище в България, създадено в Русе през 1881г., и от факта, че през 1935 г. Русе става седалище на Българско речно плаване.

Международният скулптурен симпозиумРусе – 121 премиери“ е проект на Община Русе и Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари