102-годишен мъж се кандидатира за кмет в Гърция

0
В Централна Гърция има още двама кандидати, които са на 98 години
В Централна Гърция има още двама кандидати, които са на 98 години

В Централна Гърция има още двама кандидати, които са на 98 години

Най-възрастният кандидат на изборите за местна власт в Гърция, които ще се проведат тази неделя, е на 102 години, предаде АНА-МПА.

От обработката на данните за изборите става ясно, че „не само за любовта няма възраст, но и за участието в обществения живот“, пише гръцката агенция, като отбелязва, че 102-годишен кандидат претендира за поста на общински съветник в Пирея.

В същото време в общините Ихалия и Трифилия между градовете Йоанина и Лариса в Централна Гърция има двама кандидати на 98 години, а в бюлетините на северния гръцки регион Централна Македония и на община Солун участват други двама кандидати на по 96 години.

Агенцията отбелязва също, че шестима кметове нямат нужда да участват в предизборни кампании или да се притесняват за резултата от урните, тъй като са си осигурили преизбирането като единствени кандидати. Трима от тях ще бъдат преизбрани за трети пореден мандат, двама – за втори мандат, а един – за четвърти.

Що се отнася до съотношението между мъже и жени, които кандидатстват за ръководни позиции в 332-те гръцки общини, дамите съставляват 13,5 процента от общия брой или 164 жени при 1047 мъже.

През 2019 г. сред кандидатите за кметове е имало 176 жени (10,8 процента), от които са били избрани 18. На изборите през 2014 г. кандидатките са били 153 (10,6 процента), сред които с достатъчно гласове са се сдобили 15.

Подобна е картината и при кандидатите за регионални управници на 13-те региона (периферии) в страната. Мъжете спрямо жените са 67 срещу 11. През 2019 г. жените пак са били 11 при 102 партийни листи и е била избрана само една от тях, на Йонийските острови. През 2014 г. от общо 17 кандидатки са избрани две – в Атика и на Северноегейските острови.

Пълният брой кандидати, които са подали заявление за участие на местните избори в Гърция тази неделя през сайта на Министерството на вътрешните работи, е 151 766 или 2 процента от гръцките граждани, живеещи в страната. При тях съотношението между мъже и жени е по-равностойно – 59 спрямо 41 процента, но е малко над задължителната квота, предвидена в законодателството, пише АНА-МПА.

Законът в Гърция предвижда задължителна квота от 40 процента за жените в бюлетините, уточнява информационният сайт „Протагон“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари