1000 туристи се изсипаха на „Трапезица” само в първия ден след реставрацията

0
Над 520 посетители са пожелали да се качат на историческия хълм с панормния асансьор, който е най-новата туристическа атракция в историческите маршрути
Над 520 посетители са пожелали да се качат на историческия хълм с панормния асансьор, който е най-новата туристическа атракция в историческите маршрути

Над 1000 туристи са посетили крепостта "Трапезица" в първия ден след откриването й, съобщиха от пресцентъра на Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Над 520 посетители са пожелали да се качат на историческия хълм с панормния асансьор, който е най-новата туристическа атракция в историческите маршрути на старата столица.

Близо 530 са предпочели алтернативна екопътека до върха на крепостта.

Първият посетител, ползвал панорамния асансьор, е Силвия Петкучева от Сливен. За спомен тя е получила сувенири и исторически справочници, свързани с мястото на Трапезица в средновековната българска държава.

Архитектурно-музейният резерват "Трапезица" във Велико Търново ще бъде отворен за посещение от 9,00 до 18,00 часа всеки ден. Панорамният асансьор ще работи във всички дни без понеделник, и в дни с температури над 35 градуса, под пет градуса и при обилни валежи и силни ветрове, припомниха от общината. Билетите варират от 6 до 26 лева, според броя на посетителите.

Историческият хълм е втората по значимост крепост в Средновековния период на Търновград. Съхранени, частично консервирани и реставрирани са 19 средновековни църкви.

С последните проекти за социализация на крепостта достъпът до тях и до други археологически находки в рамките на крепостта е осигурен с новоизградени алеи и осветление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари