10 подправки, които ни помагат да отслабнем

1
Те ускоряват метаболизма и намаляват чувството на глад
Те ускоряват метаболизма и намаляват чувството на глад

Те ускоряват метаболизма и намаляват чувството на глад

Коприва

Прясната билка може да използвате например като пълнеж за равиоли, но можете да подправяте с нея и сметанови сосове, пише Tribune.bg. Увеличава производството на ензими от панкреаса, което води до намаляване на нивата на кръвната захар, като по този начин предотвратява развитието на пристъпи на глад.

Копър

За по-бърз метаболизъм овкусете с копър тлъсти рибни ястия, сметанови сосове и майонезени сосове. Тази подправка е с високо съдържание на калий, който е от съществено значение за здравето на клетките. Приемът на големи количества калий оптимизира функционирането на всяка една клетка – включително клетките за изгаряне на мазнини.

Естрагон

Богатите на холестерол храни, като масло или яйца, са по-малко вредни, когато са овкусени с естрагон. Това се дължи на фитостеролите, съдържащи се в зелените подправки, които пречат на холестерола да се абсорбира от червата в кръвта.

Босилек

Отличен за овкусяване на паста или месни сосове, босилекът изпълнява три важни задачи: диуретик, стимулира изгарянето на мазнини и балансира. Отслабващият му ефект се дължи на съдържащите се в него полезни етерични масла (линалоол и евгенол).

Канела

Сладкишите, овкусени с канела, нормализират нивата на кръвната захар, тъй като съдържащият се в подправката полифенол MHCP действа директно върху инсулиновите рецептори. Също така намалява съдържанието на мазнини в кръвта, така че е двойно полезна!

Риган

Защо повечето италианци са слаби? Защото почти всяко ястие е овкусено с тази подправка. Етеричните масла в него (предимно тимол и карвакрол), танините подпомагат разграждането на мазнините.

Розмарин

Приготвени с отдавна обичаната билка, дори картофите или макароните нормализират нивото на кръвната захар, тъй като въглехидратите се усвояват по-бавно при храносмилането заради веществата в тях.

Див лук

Ястията с яйца, мазната извара и обилните супи стават по-лесно смилаеми, ако към тях добавите малко див лук – това се дължи на синапеното масло в растението. Използвайте го внимателно, защото ако го нарежете твърде ситно или го сготвите, ще загуби полезното си действие. Приятно пикантната подправка съдържа много витамин С в прясно състояние.

Хвойна

Киселото зеле, месото и дивечовите ястия често разстройват стомаха и предизвикват подуване. Но ако овкусявате по-тежки ястия с хвойна, не е нужно да се притеснявате от дискомфорт: тя помага за отпускане на мускулите на храносмилателната система, регулира метаболизма и поддържа кръвната захар на постоянно ниво, така че да не огладнявате често.

Чесън

Това многолико растение съдържа много сяросъдържащи съединения, които при обилни месни ястия, яхнии и мазни сосове стартират метаболитните процеси и активират чернодробните ензими, отговорни за разграждането на мазнините.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари