10 пейзажа, които изглеждат като от друга планета

0
Гледките ще ви пленят с красота и ще ви предложат изживяване като никое друго
Гледките ще ви пленят с красота и ще ви предложат изживяване като никое друго

Планини с цветовете на дъгата, спираловидни кратери и огледална пустиня: това са места на Земята, но изглеждат като от друга галактика.

Ако търсите място, което да бъде по-различно, да бъде необичайно красиво и интересно, вижте следващите предложения за тези дестинации, пише Profit.bg. Те ще ви пленят с красота и ще ви предложат изживяване като никое друго.

Скали в резервата Вермилион Клифс в Аризона, САЩ

Резерватът е обявен за закрита зона през 1997 г., защото уникалните скали, създадени от природата, се оказали много крехки и подложени на деформация. Днес там се допускат по едва 20 посетители на ден.

Пътят на великаните в Северна Ирландия

Това е уникална природна местност в крайбрежния район на Северна Ирландия. Тя е дълга около 80 километра. Скалите са се образували преди около 50-60 млн. години, когато от земните недра тук изригнала лава, която потекла към морето. Лавата се изстудила много бързо и при втвърдяването си се начупила на правилни, 6-стенни огромни стълбове.

Пещерата на тръстиковата флейта в Китай

Това е малка карстова пещера, която се състои от причудливи сталактити и сталагмити. Тя е образувана преди около 600 хил. години на дълбочина 240 метра и впечатлява с изключителните си пейзажи, отенъци, цветове и звуци.

Окото на Африка в Мавритания

Това е огромен кратер в средата на мавританската пустиня Сахара. Неговият произход все още е загадка, като според някои той се е получил от паднал метеорит, други го отдават на вулканично изригване. Трети твърдят, че „Окото на Африка" е построен от човешка ръка. Има и четвърта теория – създаден е от извънземните. Образуванието е толкова голямо, че се вижда от Космоса.

Солната пустиня в Боливия

Това е най-голямата и най-висока солна пустиня в света. Преди 40 000 години районът е бил солено езеро. Когато е пресъхняло, на дъното е останала солта. Когато завали, мястото се превръща в най-голямото естествено огледало в света.

Национален геоложки парк Чжанйе Данся в Китай

Мястото е известно със своите остри цветни скали, които достигат до няколкостотин метра височина и непрекъснато менят цветовете си, благодарение на различните минерали. Китайската дума Danxia означава „червени облаци“.

Бялата пустиня в Египет

Това място изглежда така, сякаш от съседния ъгъл ще се появи Люк Скайуокър. Впечатляващи са образуванията от калк, които напомнят на извънземни скулптури. Освен като природен феномен, Бялата пустиня привлича вниманието и с още нещо – фосилите на древни безгръбначни и зъби на праисторическа акула, които археолози откриват под варовика.

Планината Аватар в Китай

Не, името на филма не е взаимствано от тук. Името на национален парк Чжанцзяцзе в Китай взима името на филма на Джеймс Камерън. Идеята на властите е да привлекат туристи, като използват комерсиалния успех на холивудската продукция. Все пак не може да се отрече, че името си заслужава.

Червената река на Андалусия в Испания

Ел Рио Тинто е огромна червена река, която дължи цвета си на богатите залежи на желязо, мед, злато и сребро. Все пак трябва да се знае, че е много токсична и има сериозни поражения върху околната среда.

Мините на Рио Тинто в Испания

В близост до реката има още един космически пейзаж – мините в провинция Уелва. Тя напомнят на огромно око, което гледа от Земята. Счита се, че са сред най-старите мини в света.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари