10 мрачни тайни на Дубай

0
При споменаването на Дубай, повечето си представят неговата бляскава страна, но истината е много по-различна
При споменаването на Дубай, повечето си представят неговата бляскава страна, но истината е много по-различна

При споменаването на Дубай, повечето си представят неговата бляскава страна, но истината е много по-различна

Много хора ще ви кажат, че Дубай е най-вълнуващият град в света – с всички онези луксозни небостъргачи, тонове злато, скъпи коли, приказни ресторанти и луди нощни клубове. Но това е картина, която се показва на туристи, които пият коктейли край басейна, преди да отидат до инкрустираните със злато тоалетни...

Дубай също има своята много по-мрачна страна и някои от тези тайни са напълно неизвестни на обществеността. Ето 10 от тях.

1. Работниците се трудят по 14 часа в денонощието при горещини от около 40 градуса по Целзий

Дубай се развива с невероятна скорост и докато четете тази статия, градът вероятно е добавил поне една сграда или път към своето притежание. Въпреки че могъщите хора там могат да имат всички пари на света, те все още се нуждаят от старата и „обикновена“ работна сила, за да изградят нещата толкова бързо. Проблемът е, че богатите смятат, че тази работна сила не трябва да бъде третирана като другите граждани, затова повечето от тях живеят в ужасни условия и са изложени на опасности всеки ден, пише Труд.

Например, правителството съветва туристите никога да не се излагат на пряка слънчева светлина за повече от пет минути, ако температурата надвишава 40 градуса по Целзий, докато в същото време физическите работници обикновено работят до 14 часа при тези условия. Разбира се, това причинява здравословни проблеми, злополуки и дори смърт, но всичко е успешно прикрито.

2. Лишаване от свобода за целувка на публични места

Хората в Дубай са предимно мюсюлмани, което означава, че правилата, и особено тези относно интимността, се спазват стриктно. Всички страхотни снимки от Instagram могат лесно да ви измамят, представяйки го като либерално място, но това е най-голямата грешка, която човек може да направи, преди да посети този град.

Не само, че целуването е забранено, но също така е незаконно да се държите за ръце на публично място - а туристите, които нарушават тези правила, плащат огромни глоби. Ако решат да се бунтуват, дори ги заплашва затвор. Излишно е да казваме, че предбрачният секс е забранен в Обединените арабски емирства, така че подобно поведение е голям риск.

3. Трафик на хора

Въпреки че законите са строги относно алкохола, наркотиците и секса, правилата не винаги се прилагат. Едно момиче може да се окаже в беда, само ако върви по улицата с непокрити ръце, но когато падне нощта - всичко се променя. Най-старата професия в света процъфтява в Дубай – има повече от 30 000 проститутки, които открито показват кожата си и таксуват 500 долара на час.

Но това не е основният проблем. Най-големият проблем е, че предприемачи и влиятелни хора подкрепят проституцията и печелят пари от нея, а бялото робство е мръсна обществена тайна на Дубай, за която полицията си затваря очите. Така че за жена, която стои сама през нощта в бар, повечето ще си помислят, че я продават и не би трябвало да е изненада, ако я приближи бизнесмен.

4. Разхищение на огромни количества питейна вода

Тъй като се намира в пустинята, Дубай трябва да внася вода. Докато парите растат там по дърветата, прахосването на питейна вода не се разглежда като проблем. Например, има голям брой голф игрища, които изискват около 4 милиона галона вода на ден само за да поддържат тревата зелена. Докато останалата част от света е изправена пред огромен недостиг на питейна вода и наистина има хора, които умират от жажда, в Дубай не се интересуват от това, стига да могат да играят голф на спокойствие. Така невежеството, тщеславието и суетата описват перфектно тази страна на Дубай.

5. Когато нафтата свърши, всичко ще се разпадне

Не е трудно да построиш рай насред нищото, стига да имаш изобилие от „черно злато“. Всички знаят, че регионът на Близкия изток е значително зависим от петрола и това е единствената им надежда за икономиката. Но хората в ОАЕ изглежда не осъзнават, че нищо не трае вечно, а прогнозите разкриват, че петролът вероятно ще свърши след около 20 години. Тогава или няма да е достатъчно, или цената ще е толкова висока, че хората ще преминат към други източници на енергия. И тогава какво ще стане с Дубай? Най-вероятно техният златен балон ще експлодира.

6. Луд расизъм

През 21-ви век по-голямата част от света вече не приема расизма като норма. И все пак, човешката раса е готова да намери извинение, така че например никой не се интересува, че расизмът е движещата сила за Дубай. Градът е брутално място с диви правила, където човек струва само колкото паспорта му. Например за една и съща работа в една и съща компания европейците и американците получават два пъти по-висока заплата от своите колеги в страни от третия свят.

7. Превръщат работниците в роби, като им отнемат паспортите

Колкото по-дълбоко копаете, толкова повече тъмни истории и престъпления излизат. Дубай е място, където робството все още присъства. Разбира се, формално всичко е законно, но на практика хора от страни като Индия, Пакистан и Китай са принудени да работят извънредно почти без пари. Освен това много от тези несретници не могат да напуснат Дубай, защото тяхното правителство или компании конфискуват паспортите им при пристигането.

Това не е сценарий на филм, а злата реалност на хора, емигрирали там с надежда за по-добър живот, но скоро открили, че са дошли в ада. Те работят при ужасни условия за по-малко от сто долара на месец.

8. Открито унищожават околната среда

С помощта на робския труд Дубай се развива бързо и всеки ден от нищото се появяват нови комплекси. Инвеститорите не искат да чакат, а от всяка строителна площадка идват големи количества боклук, канализация и химически отпадъци. Системите за пречистване и рециклиране не могат да вървят в крак с развитието, така че компаниите изхвърлят отпадъците си другаде. Това обикновено означава морето.

9. Дивите животни там не са диви

Богатите хора в Дубай имат толкова много пари, че вече не знаят за какво да ги харчат. Някои купуват златни коли, други плуват в мляко, но най-новата тенденция е да си вземете екзотично и диво животно като домашен любимец. Шейховете вече не са доволни от кучета и котки, а предпочитат да купуват тигри, пантери, лъвове и други подобни. По този начин те плащат на треньори, които злоупотребяват с животните, за да ги цивилизоват.

10. Свободата на словото е мит, а страната е диктатура

Който публично изрази мнение, с което силните на деня не са съгласни, получава телефонно обаждане от т.нар. тайна полиция на Дубай. Много директно те дават два избора – да млъкнат или да загубят всичко, което имат. Освен това цели 80% от населението са имигранти, а законът е толкова сложен, че човек не може да стане пълноправен гражданин без много пари и търпение, независимо дали си живял там 10 или 50 години. Ако някой чужденец каже нещо лошо - просто го депортират. Теоретично ОАЕ са федерална монархия, оглавявана от президент, но е известно, че зад всички решения стои шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари