10 малко известни факта за Ryanair

0
Авиокомпанията няма нито един инцидент
Авиокомпанията няма нито един инцидент Снимка: БТА

Хиляди българи и чужденци летят всеки ден с Ryanair и вероятно всеки от тях си мисли, че познава достатъчно добре ирландската нискотарифна авиокомпания.

Нещо повече, превозвачът често попада в новините, наскоро например – заради промяната на политиката за багажа, или заради стачки на кабинния екипаж.

Но има любопитни факти около авиокомпанията, които вероятно милионите й пътници не знаят.

Вижте 10 от тях, представени от британския в. „Телеграф”:

1. Всички самолети са еднакви

Докато някои превозвачи могат да се похвалят с добавянето на нов Boeing 787 Dreamliner и лъскава Airbus A380 в своята флота, Ryanair държи нещата да са прости. Толкова прости, че флотилията на компанията от над 400 самолета е съставена изцяло от Boeing 737.

Авиокомпанията е направила поръчка за повече от 100 от по-новата версия на 737 - 737MAX, и планира да разшири своя флот до 585 самолета до 2024 г.

2. Компанията не винаги  е била нискотарифна

Ryanair започва да работи като Danren Enterprises през 1984 г., като изпълнява само маршрута Уотърфорд – Лондон (Гетуик), преди да бъде преименувана на Ryanair на името на ирландския бизнесмен и неин съосновател Тони Райън. През 1986 г. той добавя втори маршрут между Дъблин и Лутън.

На този етап превозвачът е като всеки друг, опитвайки се да угоди на своите клиенти с първокласни услуги, но през 1987 г. е нает Майкъл О'Лиъри.

След посещение на Southwest Airlines в САЩ, той е убедена че най-добрият начин да направи превозвачът печеливш е да предложи на пътниците услуга на ниски цени. Така компанията става нискотарифна. До 1995 г. Ryanair превозва 2.25 милиона пътници.

3. Италия е най-големият пазар на Ryanair

Обединеното кралство изненадващо не е най-големият пазар на Ryanair (втори е). Нито Ирландия (пето място), нито Испания (трето място). Италия всъщност е „златната кокошка” на превозвача и то от 2014 г. насам, когато то надминава Испания и Великобритания. Тези топ три държави са много по-напред от Германия (четвърта), Полша (шеста) и Гърция (10-та).

Ако искате да летите с Ryanair до Италия, има многобройни възможности, от популярните Милано и Неапол до по-малко известните Алгеро и Пескара.

4. Компанията е напуснала 19 летища за 10 години

Въпреки ръста през последното десетилетие и натрупването на маршрутна мрежа от повече от 200 дестинации, някои от тях са отпаднали.

Сред тях са британските летища Инвърнес (добре обслужвани от BA и Easyjet), Донкастър (използван от Wizz, Tui и Flybe) и Блекпул.

От другата страна, Ryanair е отхвърлила от списъка си Гьотеборг, Хамбург, Малмьо, Марибор и Тулон. През тази зима идва ред и на Айндховен.

Римини в Италия също отпадна, но после бе възстановено, за радост на много фенове на дестинацията.

5. Тя е четвъртата по големина авиокомпания в света

Според данните на авиационната асоциация IATA през 2017 г. Ryanair е превозила 128,9 милиона пътници, изоставайки след три американски компании - Delta, American и любимците на О`Лиъри - Southwest. Авиокомпанията се придвижва с едно място напред спрямо 2016 г., изпреварвайки China Southern.

6. Ryanair няма нито един инцидент

При летателен опит в продължение на 33 години, най-близкото до инцидент, регистриран от компанията, е през 2008 г., когато самолетът е бил принуден да извърши аварийно кацане в Рим след няколко удара на птиците до носа, крилата и двигателите. Смята се, че самолетът е ударил около 90 скорци. При кацане лявото колело се чупи и самолетът се удря в пистата. Машината е повредена тотално, двама души от екипажа и осем пътници са отведени в болница с леки наранявания.

7. Самолет на Ryanair излита на всеки 45 секунди

Средно на ден флотилията на авиокомпанията изминава около 382 605 километра (237,739 мили), според авиокомпанията, посещавайки 33 държави с 350 самолета. Проучване на „Телеграф” миналата година установи, че един самолет на Ryanair прави 46 полета на седмица до 19 дестинации, като изминава 28 326 мили.

8. Авиокомпанията предлага луксозни частни чартърни полети

Въпреки че е популярна като нискотарифна, авиокомпанията предлага отлична услуга „частен самолет” за до 60 пътници. Със самолет 737, разбира се. Може да се възползвате от услугата на цена от €5 000 (£ 4 417) на час.

9. Сервирали са торбички с алкохол

Bullseye Baggies, малка торбичка, съдържаща 25 мл водка, джин или ром, е било на разположение на всички пътници на авиокомпанията навремето.

Ryanair дори предлагала продукта на цена „1 за 2”, провокирайки яростта на алкохолни благотворителни организации.

10. Ryanair събира всяка година 1.5 милиарда лири от допълнителни такси

Авиокомпанията е известна със своите опционални екстри - не на последно място с новата политика за багажа си - но обемът на годишните спомагателни приходи е огромен, достигайки 2,3 милиарда долара годишно. Цифрата нарежда на Ryanair на пето място в света по най-много спомагателни приходи. United е на върха със $ 5.7 млрд., следвана от Delta, American и Southwest.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари