10 любопитни факти за река Дунав

7
В поредицата „Стар Трек“ има клас малки космически кораби, наречен „Дунав“, използван от Звездния флот на Федерацията
В поредицата „Стар Трек“ има клас малки космически кораби, наречен „Дунав“, използван от Звездния флот на Федерацията

В поредицата „Стар Трек“ има клас малки космически кораби, наречен „Дунав“, използван от Звездния флот на Федерацията

На 29 юни държавите по поречието на Дунав отбелязват Международния Ден на река Дунав, който цели да привлече общественото внимание към значението на реката за регионите и устойчивото използване на водите ѝ.

Именно на тази дата през 1994 г. в София е подписана Конвенция за опазване на река Дунав. А през 2004 г., по предложение на Международната комисия за опазване на река Дунав, за първи път 29 юни се организира кампания „Ден на Дунав“, пише izumitelno.com.

Като символ на подкрепа в страните по поречието на Дунав всяка година на много места в Стария континент се организират множество фестивали, конкурси и инициативи за опазването на реката.

Днес, ви предлагаме да се гмурнем надълбоко и да обърнем внимание на 10 любопитни факта за река Дунав.

1. Втора в Европа

Река Дунав е втората по дължина река в Европа, след Волга. Извира от платото Баар в планината Шварцвалд, Германия.

2. Воден басейн

Реката е дълга 2 852 км, а нейния водосборен басейн е 802 266 km². Дълбочината на Дунав на места е повече от 30 метра. През месеците май и юни реката има най-голямо пълноводие.

3. Свързва 10 държави

Дунав тече през 10 държави: Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова, Украйна и се влива в Черно море.

4. Завършва с три ръкава

При вливането си в Черно море Дунав се разделя на три ръкава – Килийски, Сулински и Георгиевски. Най-северният – Килийският ръкав, е граница между Румъния и Украйна. Средният ръкав — Сулинският, е най-пълноводният и най-дълбокият. Между Килийския и Георгиевския ръкав има площ 4340 km².

5. Четирите столици

Дунав преминава и през цели четири столици. Това са Виена, Братислава, Будапеща, Белград. Точно заради това тя винаги е била важен търговски път, който свързвал Черноморието и Централна Европа.

6. Една от най-застрашените реки

Дунав е включена в списъка на най-застрашените реки в света, изготвен за Световния ден на водата през 2007 г.

7. Островите в Дунав

В река Дунав има 120 малки наносни острова, 70 от тях са български. Най-големи са: Житния остров (дълъг 100 км и широк 25 км) – в Словакия, Маргит и Чепел – в Унгария, и Персин (42 кв. км) – в България.

8. Най-големият пролом в Европа

Дунавският пролом Железни врата, между Сърбия и Румъния, е най-големият пролом в Европа (132 км). Най-тясната част на пролома е широка само 150 м, но точно тук Дунав достига най-голямата си дълбочина – 50 м.

9. Огромно природно богатство

Биоразнообразието на река Дунав може да се сравнява с това в Австралия на Големия бариерен риф. По делтата на реката Дунавската биосферна администрация отчита, че има повече от 5000 отделни вида животни и растения по поречието. Освен това на Дунав е най-голямото количество тръстика в целия свят. Тъй като река Дунав е на кръстопътя между централна и източна Европа, това я прави търсено и предпочитано място за обитание сред дивите животни и птици.

10. Дунав и културата

Първите данни за водния път на Дунав са описани подробно в литературата още от древността. Най-ранните достоверни сведения за Дунав се съдържат в съчиненията на древногръцкия историк Херодот от 5 век пр.н.е. В литовските народни песни Дунав се споменава по-често, отколкото най-дългата литовска река Неман. В поредицата „Стар Трек“ има клас малки космически кораби, наречен „Дунав“, използван от Звездния флот на Федерацията, най-вече в епизодите на „Стар Трек: Космическа станция 9“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Как да вбесите мъжа си?
Изчакайте го да изпревари с мъка 16 ТИР-а и тихо кажете, че ви се пишка!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари