10 години от самозапалването на Пламен Горанов пред Община Варна

1
Негови приятели го почетоха като оставиха цветя на т.нар. грамада
Негови приятели го почетоха като оставиха цветя на т.нар. грамада Снимка: Будна Варна

Негови приятели го почетоха като оставиха цветя на т.нар. грамада

10 години се навършват днес от протеста на Пламен Горанов на стълбите пред сградата на Община Варна.

Датата е 20 февруари 2013 г., 7:24 часа сутринта. Пред сградата на Общината, дни наред има протести, младият мъж застава с държи плакат с надпис: "Оставка на Киро и целия общински съвет до 17:00 часа на 20.2.2013 г.". Демонстрацията му завършва злощастно с възпламеняването на огъня. Последсвията за Пламен Горанов са тежки и дни по-късно той умира в болницата, където е откаран.

Днес негови приятели го почетоха като оставиха цветя на т.нар. грамада, изградена скоро след инцидента от граждани от камъни, счупени плочки и павета. Грамадата стана символ на гражданските протести през зимата на 2013 година, а Пламен Горанов - едно от лицата на протестите във Варна.

Румен Сарандев / БНР

Ще има ли плоча с лика на Пламен Горанов, напомняща за фверуарзките събития във Варна през 2013 г.? Инициаторите продължават да чакат отговор от администрацията на Община Варна, но днес неговите приятели споделиха, че не са се отказали, а Милена Пехливанова сподели, че се надяват, ако не сегашната, съставът на следващата общинска власт да приеме и осъществи идеята.

Приятели на Пламен засадиха дърво в негова памет, информира БНР.

Румен Сарандев / БНР

Аз лично виждам в неговия протестен акт едно много дълбоко осъзнаване, че човек не може просто само да се храни и пие, а да се стреми и към нещо по-високо. В тази връзка, ще споделя, че приятелите му го почетохме след тези 10 г. с една напълно партизанска акция (смее се), като посадихме едно дърво, красиво средиземноморско дърво в центъра на Варна на място, което все още няма да дам публичност. Това е символичен акт. Времето минава, пада прах и пепел върху събитията и много неща се забравят, но нашият стремеж и желание са това дърво също да пусне дълбоки корени и високи клони. Това, което Пламен искаше да ни каже все повече и повече хора да го разбират. И неговото действие да доведе най-сетне до своя плод!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари