10 000 кукери и сурвакари оборват воя срещу етнофестивалите

1
Тридневно зрелище тече в Перник
Тридневно зрелище тече в Перник

Интересът към фестивала "Сурва" е много голям

Фестивалът на маскарадните игри "Сурва" тече този уикенд в Перник. Участват над 10 000 кукери, сурвакари, включително 17 чуждестранни групи. Хотелите са пълни, настроението, въпреки студеното време, е приповдигнато. Всичко това оправдава етнофестивалите, пръкващи се на различни места през последните години. Оборва критиката, че българите безсмислено и самоизлагащо се обръщат към традициите. Макар някъде проявите наистина да протичат бутафорно и пресилено, те предизвикват интерес в хората - при умело менажиране могат да се превърнат в добър културен и бизнес продукт, отбелязва вестник СЕГА.

Пернишкият "Сурва" е с над 57-годишна история. През последните десетилетия общината, която е организатор, вложи доста усилия - и в момента "Сурва" се счита за най-големия маскараден форум на Балканите. Обичаят "Сурва" е под егидата на ЮНЕСКО.

В дефилетата не само могат да се видят уникални красиви костюми. Но има и състезателен елемент, избират се победители. Изиграват се фолклорни мотиви, оценява се майсторството в доста категории.

Днес е вторият ден от фестивала. Пред публиката се показват множество сурвакари, кукери, бабугери, джамалари, камилари...

Интересът е толкова голям, че БДЖ се принуди да пусне допълнителни вагони от София за Перник. А в предишните дни някои от местните групи се отказаха да участват - сърдити, че дефилетата им са предвидени за часове с по-малко публика. Но при масовото участие няма как всички да се представят в "час пик".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари