1,3 милиарда китайци познават Ирина Бокова и знаят, че е българка

0
Ирина Бокова: Да заслужим това, за което мечтаем
Ирина Бокова: Да заслужим това, за което мечтаем Видео: БГНЕС

Напълно подкрепям идеята жена да застане начело на ООН и ако правителството на България активно работи за кандидатурата на Ирина Бокова, тя би могла да бъде много силен и конкурентен кандидат за този пост.

Това заяви председателят на 37-ата Генералната конференция на ЮНЕСКО Хао Пинг, чиито двугодишен мандат изтече вчера в отговор на въпрос на "24 часа" дали е време жена да е начело на ООН. В новия мандат той ще представлява Китай в Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО.

Помежду си никога не сме говорили по този чувствителен въпрос, но от нейната работа наблюдавам, че Бокова умее много добре да балансира в отношенията си с големите държави, каза Хао Пинг. И обясни, че 1,3 милиарда китайци знаят, че генералният директор на ЮНЕСКО е Ирина Бокова и тя е от България.

Хао Пинг описа Бокова като "изключителен лидер с невероятни качества и огромна глобална визия за по-добър свят". Той разказа, че Бокова се е доказала като водещ лидер в последните 2 години на ЮНЕСКО, когато били необходими големи реформи и периодът бил тежък за организацията заради липсата на финанси. Без тези реформи нямаше да имаме тази организация, която имаме сега, допълни Хао Пинг.

Тя бе носител на идеи как да се реформира ЮНЕСКО и благодарение на усилията й днес организацията е в тази добра форма. Тя предложи нов хуманизъм и нова идея за това какво са цивилизациите, разказа Хао Пинг. И я описа като "гледащ в бъдещето реформатор". Той виждал в лицето на Бокова надежда, решителност и целеустременост да се продължи напред.

ЮНЕСКО е много важна организация в рамките на ООН и играе много важна роля, затова привлича вниманието на държавите-членки на ООН. Днешното развитие и ролята на ЮНЕСКО в международната общност се дължат изключително много на Бокова, допълни той.

Когато говорим за сътрудничеството с Бокова и за сътрудничеството между Китай и ЮНЕСКО, не можем да не говорим и за сътрудничеството между Китай и България и традиционното приятелство между двете ни страни, обясни Хао Пинг. В рамките на неговия мандат за първи път президент на Китай посети ЮНЕСКО. Ценя солидното и непреодолимо приятелство и сътрудничество с Бокова, правителството и народа на Китай също много го ценят, допълни Хао Пинг.

Бокова е помогнала и подкрепила много хора и държави, което е в духа на българската традиция. Тя се сблъска с много трудности и предизвикателства, но успя да се пребори с тях и да ги превъзмогне с помощта и на собствената си държава, каза още Хао Пинг. Той разказа, че с Бокова често си говорят, че човек има две майки - родната, която ни е дала живот, и Родината. Всеки път, когато тя говори за Родината си, го прави с много чувства и емоции, допълни той.

В прощалната си реч пред форума той благодари на Бокова за мъдростта и визията й. Вие сте пример за подражание и идол на хиляди млади хора, каза Хао Пинг.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари