Приключи проектът за облагородяване на Пантеона и Крепост Гюргево

1

Финалната пресконференция се проведе в сградата на Община Русе

В зала „Свети Георги“ в сградата на Община Русе се проведе финалната пресконференция по проект „Реконструкция и представяне на значими културни забележителности с висок туристически потенциал в Еврорегион Русе-Гюргево“. На нея присъстваха заместник-кметът Здравка Великова, заместник-кметът на община Гюргево Йонел Мускалу, директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов, директорът на дирекция „Европейски проекти“ в Община Гюргево и координатор на проекта Янка Мека, както и представители на екипите от двата побратимени града.

Представени бяха основните дейности с резултати от реализацията на проекта, придружени с богат снимков материал на двата емблематични исторически обекта от двете страни на Дунава - Пантеонът на възрожденците в Русе и Крепост Гюргево. Показан бе и кратък клип, специално изработен по проекта като част от информационната кампания за повишаване на осведомеността.

Извършените ремонтни дейности на Пантеона на възрожденците в Русе включват:

- преработка на подпорните зидове на главния вход, в т.ч. поставяне на предпазни парапети и отводняване;

- извършване на вътрешни ремонтни работи;

- подмяна на съществуващата каменна облицовка;

- поставяне на външна топло и хидроизолация;

- осигуряване на външно и вътрешно архитектурно осветление;

- почистване и подмяна на позлатата на купола.

Облагородяването на пространството около Крепост Гюргево включва:

- изграждане на платформа за достъп в източната част на историческия обект;

- създаване на пешеходен маршрут в южната част на Крепостта;

- създаване на пешеходен маршрут в района на северната стена на крепостта;

- озеленяване на района от северната стена на крепостта;

- осигуряване на специфично, функционално архитектурно осветление;

- монтиране на билбордове с изображения на крепостта от различни исторически периоди.

Общата история на Русе и Гюргево е използвана за създаването на модерни, интегрирани туристически продукти и услуги, които да бъдат съвместно управлявани и популяризирани. По този начин Еврорегион Русе - Гюргево засилва атрактивността на туристическа дестинация, която привлича туристи както от България и Румъния, така и от други европейски страни. Като част от дейностите по проекта бе създаден и сайт, където желаещите могат да се запознаят с туристически атракции и маршрути в двата града.

Проектът се осъществи по Програма „INTERREG V-А Румъния-България“ 2014-2020 г., Приоритетна ос 2 „Зелен регион“, Специфична цел 2.1 „Подобряване на опазването и устойчивото използване на природното наследство, ресурсите и културното наследство“ и продължи 69 месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Тук
    Трябва да бъде възстановена и правдата и истината.Пантеон ли е,морга ли или йрам на най личните ни герои или основание за искане на финансиране.Твърдя че великите ни и славни герой в пантеона са забравени.Там трябва да има божии храм господен ьа изкупление на греха на някой русенци и покой и милост за целият ни град.Всеки минаващ в парка трябва да види и чете имената на падналите,постоянно спомена исторически да е жив и да помним що е иго робско.За целта трябва да се срещаме всеки ден с имената и образите им,а там са скрити.И все пак не е ли първом с божия помощ станало и молитва нашето освобождение? Всеки герой в сетен миг търси господа и майка си със стон и молба за закрила.Кой е като бог или равен с него,кой,кой,я да вдигне ръка някой градски местен бог,я да видим кой е?
  • 5
    1
    ====
    Вижте, че този "пантеон" е гноен цирей е ясно. Но така или иначе сте съборили църквата. Не съм привърженик на разрухите. Имате бюджет, назначете един подготвен гид, историк и образован. Ще му плащаме по 20 лева вход. А не пазача, доколкото разбрах арменец, да бълва небивалици.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари