Над 500 са случаите на рак на дебелото черво в Русе

1
Д-р Йосиф Новаков: Ракът на дебелото черво е второто най-често срещано онкологично заболяване
Д-р Йосиф Новаков: Ракът на дебелото черво е второто най-често срещано онкологично заболяване

Д-р Йосиф Новаков: Ракът на дебелото черво е второто най-често срещано онкологично заболяване

Колоректалният карцином е важен социално-здравен проблем поради високата му честота. Той се нарежда на второ място по абсолютен брой на неопластични заболявания след карцинома на млечната жлеза при жени и на първа позиция сред мъжете.

Това заяви д-р Йосиф Новаков, който е лекар ординатор в Комплексния онкологичен център в Русе. Според него редовната профилактика на пациенти над 50-годишна възраст не е препоръчителна, а задължителна.

В Европейската общност новорегистрираните случаи наброяват 195 000 годишно. През последните години в България са регистрирани 252,2/100 000, от които 49,1/100 000 са новооткритите карциноми.

538 са установените случаи в русенския онкодиспансер за периода 2022 – 2023-а година. Статистиката е на база всички области, които лечебното заведение покрива в района.

Тези данни са поредното доказателство за значимостта и социалните щети, които търпи обществото от това заболяване. Карциномът на правото черво се среща по-често при мъжете, а честотата на този на дебелото черво е почти еднаква при мъжете и жените. Приблизително 10% е наследствен, а в останалите 90% се развива без фамилно предразположение-обикновено възниква на базата на полипи.

Опитът сочи, че най-засегнатите групи са следните:

- Пациенти на възраст над 50 години;

- Членове на фамилии с колоректален карцином;

- Хора с дълготрайно протичащи хронични възпалителни заболявания на червата;

Определено редовната профилактика би гарантирала навременна намеса и лечение. Затова обаче е задължително да бъдат спазени диагностични стандарти като:

- Скрининг на пациенти от рискови групи; Тук трябва да се има предвид, че скрининговата колоноскопия е препоръчителна за лица над 50 години с нисък риск, а при такива с висок риск – тя трябва да се извършва след 40-годишна възраст;

- Обща и специално насочена анамнеза, физикален преглед;

- Тестуване на фекалиите за окултно кървене, което само по себе си е относително евтин и лесно изпълним метод;

Ракът на дебелото черво трябва да се подозира винаги при хора на възраст над 50 години и немотивирани чревни оплаквания, анемия, промяна в ритъма на дефекация.“, обяснява още д-р Новаков.

Категорично, комплексната оценка и решението за правилното лечение се взема след извършване на лабораторни и образни изследвания. От изключително значение е етапът с извършване на колоноскопия проведена в лечебно заведение с доказани традиции. Ендоскопското изследване е високоспециализиран метод за доказване на рака на дебелото черво и потвърждаване на диагнозата чрез биопсии и хистологична врификация, както и за проследяване ефекта от лечението на вече доказано заболяване. „Пациентите трябва да са спокойни защото то се провежда от добре обучен екип, съобразен с индивидуалните потребности на пациента. Това позволява рискът от ендоскопията да бъде сведен до минимален.“, категоричен е д-р Новаков.

Д-р Йосиф Новаков е известен русенски лекар. Роден е на 11 ноември 1959 г. Завършил е Математическата гимназия в град Русе, а след това медицина във ВМИ – Плевен. Има специализации по вътрешни болести и ендоскопии в Медицинска академия – София. В момента работи в Кабинета за Долна и Горна ендоскопия в Комплексния онкологичен център в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Ужасен грубиян
    Само говорих по телефона веднъж с него, след насочване от друг лекар. Оттогава игнор.
  • 7
    3
    Още един пациент на Новаков
    Този за нищо не става. Ако Ви трябва гастроентеролог определено не ходете при този!
  • 9
    2
    Пациент на д-р Новаков
    Това е един алчен мошеник, а не доктор!
  • 12
    1
    ...
    Мафията продава ЛАЙНА вместо храна, по цени, като в ресторант в Копенхаген. Трябва да печелят. Месо на 10-20 години купено за без пари, размразено бавно и рахвърляно по безбройните месарници и продавано по петорно по-скъпа цена.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари