Убийството на вътрешния човек

2
Много скоро то може да окаже влияние и върху живота, и на бабите ни
Много скоро то може да окаже влияние и върху живота, и на бабите ни Видео: bTV

Понякога в света се случват неща, които ни изглеждат далечни и неясни, но имат много големи последствия върху нашия живот тук и сега. Събития, в които има потенциал да променят конфигурацията на властта и реториката на политиците.

Подобно събитие е убийството в саудитското консулство в Истанбул. Много скоро то може да окаже влияние и върху живота, и на бабите ни, казва в коментара си Светослав Иванов по bTV.

Според турското разузнаване, изпускащо контролирано информация към турски медии, саудитски агенти са ликвидирали по брутален начин човек на име Джамал Хашоги. За този човек ще ви разкажем в "Роуминг". Отзвукът от убийството е толкова голям, че американската администрация може да бъде принудена да предприеме мерки срещу Рияд, които от своя страна да отрежат част от петролните доставки.

Дори не е нужно това да се случи. Достатъчно е Рияд само да заплаши, че ще го направи, за да се повишат цените на петрола преди зимата в Европа.

Това се нарича "допълнителен дивидент – риск". Той е включен в стойността на петрола, който всички държави плащат днес. Цената се образува по следния начин: стойносттa на един барел е да кажем X долара. Към тези пари се прибавят и X долара "допълнителен дивидент – риск" заради страха на клиента, че евентуално доставките могат да намалеят. Ето защо всички започват да купуват колкото е възможно повече петрол на по-висока цена.

Ето ви сценарий за актуализация на цените на петрола и респективно на газа, и респективно на парното, и респективно на горивото по бензиностанциите, и на стоките в магазините, и на билетите в киното, и на хляба, и на киселото мляко.

Налице е потенциал за промяна на атмосферата в редица европейски държави, които ще влязат в предизборните кампании за европейските избори със скачащи нагоре цени. Може да не е с много, но това ще обърка много политически планове и стратегии.

И всичко това заради едно убийство, обвито в мистерия. Не случайно Русия мълчи и няма да чуете коментар от Кремъл по темата. Москва наблюдава, изчаква и променя прогнозите си за приходи в бюджета.

Това, разбира се, е песимистичен сценарий за последствията. Но всичко, което ви описах, зависи от една единствена държава – Турция. Ердоган държи всички козове. В английския език този термин се нарича "smoking gun" – неуспоримо доказателство. Защото Турция твърди, че има аудио-доказателства. В момента те са ценна разменна монета.

Със сигурност от поне седмица двама турски пратеници сърбат чай в двореца в Рияд и с победоносен поглед преговарят за доказателствата, с които разполага турската държава. Ако те не видят бял свят, очаквайте скоро турската икономика да започне да излиза от кризата и с много саудитски милиарди. 

Голямата политика винаги е била брутална, но днес става и явно опасна.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари