Туберкулоза връхлетя Русе

0
За един месец има 4 новооткрити случая на заболели от туберколоза
За един месец има 4 новооткрити случая на заболели от туберколоза

Забелязва се като трайна тендеция завръщането на туберкулозата – болестта на бедността и недохранването, която беше преборена в България преди 27 години.

За един месец има 4 новооткрити случая от нея, съобщи ТОП НОВИНИ . 

От края на февруари до края на март броят на болните от остри респираторни заболявания (ОРЗ) в област Русе бележи трайна тенденция, сочат отчетите на Регионарната здравна инспекция (РЗИ).

От 29 февруари до 6 март засегнатите са били 91,11 на 10 000 души, от 7 до 13 март – 167,27, от 12 до 17 март броят им спада малко – до 159,11, но от 18 до 24 март той достига 174,07 на 10 000, като най-засегнати са децата и хората в трудоспособна възраст.

Видимо намаляват заболелите от варицела – от 158 през първия посочен по-горе период, те спадат до 82 през следващия и до 66 през предпоследната седмица на март, с която и приключват засега отчетите на РЗИ. Заболелите като правило са деца в ясли, градини и училища, най-вече от Русе.

Това важи обаче и за останалите заразни болести, за чийто брой следи здравната инспекция. При тях заразите се разпространяват само сред подрастващи и то най-вече от детски градини, началните и другите малки класове в училищата.

Най-много те страдат от гастроентероколит, ротавирусен ентерит, като в края на февруари новите открити случаи от него са били доста повече от последващите отчетни периоди, следват скарлатина, салмонелоза, колиентерит.

Между 26 февруари и 12 март има случаи на менингит – единият бактериален, а другият пневмококов. Има един случай на лаймска борелиоза – от последните дни на февруари и първите на март.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари