Работна група ще разработва Програма за достъпна градска среда в Русе

0
Работна група за създаването на Програма за осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания бе съставена със заповед на кмета на Русе
Работна група за създаването на Програма за осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания бе съставена със заповед на кмета на Русе

Работна група за създаването на Програма за осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания бе съставена със заповед на кмета на Русе

В нея се включват зам.-кметът Енчо Енчев, служители от общинските отдели „Транспорт“, „Социални дейности“, „Здравни дейности“, „Образование, спорт и младежки дейности“, „Инфраструктура, строителен и инвеститорски контрол“, общинските съветници Биляна Иванова, Владо Владов и представители на лица с увреждания.

Задачата им е да изготвят обстоен анализ на средата, да дадат предложения за подобряването ѝ с оглед придвижването на хора с увреждания и майки с детски колички, и да посочат конкретни възможности за включване в национални и европейски програми за финансиране.

На първата официална среща на работната група общинските служители представиха изготвения от тях подробен анализ на достъпната среда на сградите с обществено значение. Резултатите показват, че лечебните заведения осигуряват достатъчно подходи към своите сгради, но при социалните услуги на територията на община Русе са необходими подобрения, които да улеснят достъпа.

Представителите на хората с увреждания споделиха предложения, чрез които може да се улесни тяхното придвижване. Сред тях са асансьорни бутони с брайлов надпис, повече светофари със звукова сигнализация за големите кръстовища в града, както и повече подемници и асансьори. Като основен проблем бе изтъкната липсата на достатъчно обучени кадри, които да работят с подемните съоръжения, разположени в сградите на различните институции.

На Община Русе предстои да извърши подобрения в изпълнение на Проект „Красива България“ на Министерството на труда и социалната политика. Те ще обхванат ОУ „Тома Кърджиев“, където ще бъде монтирана хидравлична платформа.

Работната среща за подобряване на достъпната среда се провежда за първи път в този състав. Предвиждат се следващи заседания, които да продължат работата по изграждането на план-програмата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    2
    Най-вече
    достъпната градска среда да не позволява отнемане на паркомястото на инвалид за целите на някой бизнесмен, както в случая пред к-с Данц за инвалиди и предоставянето му на първа линия на общинския съветник от ПП Атака Веселин Велчев за нуждите му като частен бизнес на сладкарница Милениум. Мисля, че подобни злоупотреби с достъпността на средата, определена при уширяване на пътното платно и предоставянето на първото място за инвалиди с цел най-лесно маневриране и безопасност на движението при силен трафик ще има ефект, от всички книжни глупости, които ще се натворят. Как така става, г-н Кмет, просто общинския съветник се обажда наслужител от отдел транспорт, премахва се знака за инвалиди и се определя парко място за тях, където трябва да маневрират с риск за безопасността на движението. Срамно както за служителите на Общината, така и за самия общински съветник. Никой частен бизнес не трябва да е за сметка на хората с увреждания, още повече че отдалечеността до обекта на общинския съветник е само няколко метра.
  • 7
    1
    русенец
    Градската среда от ден на ден става все по-достъпна ако имаш БТР или булдозер. То здрав човек не може да ходи по улици и тротоари! Да не дава Господ да си инвалид в град като Русе! А и изобщо в България.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари