Подкрепата за немското правителство достигна ново дъно

0
Расте недоволството на германците
Расте недоволството на германците Снимка: Фейсбук

Расте недоволството на германците

Подкрепата за трипартийната коалиция на германския канцлер Олаф Шолц спадна до най-ниското ниво, откакто дойде на власт в края на 2021 г., тъй като вътрешните борби и хаотичните усилия за овладяване на прехода към чиста енергия отслабват общественото мнение в най-голямата икономика в Европа.

Общественото недоволство от социалдемократите на Шолц, Зелените и Свободните демократи достигна исторически връх от 70%, според проучване на INSA, публикувано от неделното издание на вестник Bild и цитирано от агенция Блумбърг и БНР.

По-малко от 40% от анкетираните заявяват, че биха подкрепили една от трите партии, ако изборите се проведат днес, като повече избиратели казват, че биха подкрепили крайно дясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD), отколкото Социалдемократическа партия (SPD) на Шолц.

Проучването отчита, че с най-голямо доверие се ползва десния опозиционен блок между Християндемократическия съюз и Християн социалния съюз (CDU/CSU) - 27%, следван от AfD с 20%, докато доверието в SPD на канцлера Шолц е 19%, а в другия коалиционен партньор Зелените - 13% и в третия управляващ младши партньор Свободна демократическа партия (FDP) - 7%.

Управленската коалиция на канцлера Шолц се споразумя за амбициозна програма за декарбонизация: по-бързо изваждане на въглищата от електрическата система, запълване на аутобаните с електрически превозни средства и отказване на домакинствата от отопление с природен газ. Но по-високите разходи за енергия, предизвикани от войната в Украйна, както и инфлационният натиск, направиха преминаването към зелена енергия по-малко приемливо, отбеляза Блумбърг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари