Първите обитатели на социалните жилища в Русе ще се нанесат през юли

1
88 души ще могат да се възползват от модерните жилища, като от всички 28 апартамента 9 са предназначени за хора с увреждания
88 души ще могат да се възползват от модерните жилища, като от всички 28 апартамента 9 са предназначени за хора с увреждания Видео: Русе Медиа

Първите обитатели на новите социални жилища, които ще се предлагат като социална услуга в община Русе, ще влязат в апартаментите най-вероятно през юли.

Общо 88 души ще могат да се възползват от модерните жилища, като от всички 28 апартамента 9 са предназначени за хора с увреждания. Едностайните, двустайните и тристайните апартаменти са обзаведени, а срокът, в който ще могат да се обитават от едни и същи потребители, е максимум 3 години, обясни координаторът на проекта Катя Петрова, директор дирекция „Хуманитарни дейности“, предава Русе Медиа.

Това стана ясно на заключителната пресконференция по проекта „Изграждане на социални жилища за настаняване на лица от малцинствени групи от населението и социално слаби лица, които не могат да се ползват от условията на жилищното настаняване на Община Русе“. Той е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. на обща стойност близо 2,5 млн.лв.

Предстои следващата седмица да се обявят условията за кандидатстване на новата социална услуга, като целевите групи са:

  1. Бездомни хора и/или такива, живеещи в много лоши битови условия;
  2. Родители с деца, вкл. непълнолетни родители, многодетни семейства, деца с влошено здраве и увреждания;
  3. Хора в риск от бедност и социално изключване.

Договорите, които ще се сключват, ще бъдат свързани с определени условия. Потребителите ще трябва да се включат в програми за социална интеграция и обучения, безработните да участват в образователно-квалификационните програми и програми за заетост, децата трябва да посещават училище и детска градина, както и всички да имат личен лекар.

Целта е след изтичане на срока, в който ползват социалните жилища, да могат да си стъпят сами на краката и да се реализират.

Предстои да бъдат изработени правила за опазване на вътрешния и обществения ред, като очакванията от страна на общината е хората сами да се грижат за повереното им имущество и за чистотата на новата сграда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари