Първата група от чужденци напусна Газа през граничния пункт Рафах

0
Конвой от 40 бели линейки премина през пункта на границата с Египет
Конвой от 40 бели линейки премина през пункта на границата с Египет Снимка: EPA-EFE

Конвой от 40 бели линейки премина през пункта на границата с Египет

Линейки транспортираха ранени жители от Газа за спешна медицинска помощ в Египет, а стотици отчаяни притежатели на чуждестранни паспорти също започнаха да бягат от територията, разрушена от триседмична война с Израел, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Евакуацията на първите хора, избягали от разкъсваната от войната Газа, предостави рядък проблясък на надежда в иначе опустошилата хуманитарна криза с 8796 души, убити при израелски бомбардировки, според управляваното от "Хамас" здравно министерство.

Премиерът Бенямин Нетаняху обеща да "продължи до победа" над "Хамас", чиято брутална атака от 7 октомври предизвика последния конфликт, най-смъртоносният от десетилетия на размирици между двете страни.

Конвой от 40 бели линейки премина през граничния пункт Рафах, докато тълпи от чужденци и семейства с двойно гражданство се събраха наблизо, надявайки се да оставят зад гърба си катастрофалните условия в Газа.

Най-малко две деца бяха видени в линейките, едното с голяма превръзка, увита около корема, докато медиците преглеждаха ранените и ги пренасяха на носилки.

Йорданската гражданка Салех Хюсеин каза, че е получила съобщение посред нощ, че е в списъка за евакуация.

"Сблъскахме се с много проблеми в Газа, най-малкият от които бяха недостигът на вода и прекъсването на електрозахранването. Имаше по-големи проблеми като бомбардировките. Страхувахме се. Много семейства бяха убити", каза тя пред АФП.

Цели семейства, които носят със себе си притежания от първа необходимост, бързат да приключат тежкия преход към Египет. Очаква се Кайро да приеме най-малко 400 притежатели на чужди паспорти и 90 от най-тежко ранените и болните.

Първа група от предимно жени и деца пристигна в Египет, каза официален служител, пожелал анонимност, докато телевизионни кадри показват родители с детски колички и възрастни хора, слизащи от автобус.

Достатъчно е. Претърпяхме достатъчно унижения“, каза жителят на Газа Рафик ал Хилу, придружаващ роднини, включително деца на една и четири години, надяващи се да преминат в Египет.

"Липсват ни най-елементарните човешки нужди. Няма интернет, няма телефони, няма средства за комуникация, дори вода. Последните четири дни не успяхме да нахраним това дете с парче хляб."

Израел безмилостно удря Газа като възмездие за най-тежкото нападение в историята на страната, когато въоръжени бойци на "Хамас" нахлуха през границата, убивайки 1400 души, предимно цивилни.

Междувременно още танкове навлизат през границата към северната част на Газа, докато Израел засилва сухоземната си операция, започнало в края на миналата седмица.

Изображения, предоставени от военните, показват войници, които ходят из бомбардирани къщи, търсейки екстремисти или някои от 240-те заложници, заловени от "Хамас".

Израел съобщи, че 11 войници са загинали в боевете в Газа на 31 октомври, с което броят на убитите войници от 7 октомври насам достигна 326.

В Газа няма надежда

Временното отваряне на границата с Египет даде първата искрица надежда в пламналата хуманитарна криза в Газа, която ООН и други хуманитарни агенции определиха като "безпрецедентна".

Удар срещу най-големия бежански лагер в Газа уби най-малко 47 души ден по-рано - включително командир на Хамас, участвал в атаките от 7 октомври, според Израел.

Израел обяви, че военните му самолети са ударили "огромен" тунелен комплекс на мястото, убивайки "много терористи на Хамас", включително командира на местния батальон Ибрахим Биари.

Но ударът предизвика осъждане от Катар, Саудитска Арабия, а също и от Боливия, които прекъснаха дипломатическите връзки в знак на протест - решение, което Израел нарече "капитулация пред тероризма".

"Хамас" съобщи, че седем заложници, включително трима притежатели на чужди паспорти, са загинали при бомбардировката, твърдение, което е невъзможно да се провери.

Ситуацията в Газа остава отчайваща, като според хуманитарните групи липсват храна, гориво и лекарства за 2,4 милиона жители.

Палестинските жители казаха пред АФП, че са се евакуирали от северна Газа, както изисква Израел, но все още са под заплаха.

Казаха ни, че хората се евакуират от град Газа към централната част на ивицата отвъд долината, така че се насочихме натам. След 20 дни бяхме бомбардирани. Три от децата ни загубиха живота си и всички ние бяхме ранени“, заяви Амен ал Аклук.

В ивицата Газа няма надежда. Тук вече не е безопасно. Когато границата се отвори, всички ще напуснат и ще емигрират. Сблъскваме се със смъртта всеки ден, 24 часа в денонощието.“

Израелски официални лица казаха, че 70 камиона с хуманитарна помощ са влезли в Газа от Египет - рекорд от началото на войната, но все пак много по-малко, отколкото хуманитарните групи смятат за необходимо.

Страхувайки се, че доставките, влизащи в Газа, могат да бъдат отклонени към "Хамас" или че пратките с помощ могат да скрият оръжия, израелският персонал по сигурността извършва строги проверки, които забавиха потока на помощта.

Без повече сълзи

С опасения, че нарастващото насилие може да се превърне в регионална война, президентът на САЩ Джо Байдън призова за „спешни механизми“ за намаляване на напрежението и каза, че висшият дипломат Антъни Блинкен ще започне друга обиколка в Близкия изток от 3 ноември.

Турция и Иран призоваха за регионална конференция за предотвратяване на разрастване на конфликта, докато Израел е изправен пред ежедневени ракетни атаки от "Хамас" и други подкрепяни от Иран групировки в Близкия изток, включително йеменските бунтовници хути.

На север Израел разменя почти ежедневен огън с ливанското движение "Хизбула", подкрепяно от Иран.

Семействата на заложниците, отвлечени от "Хамас", очакват новини за роднини, които са държани в лабиринта от тунели дълбоко под Газа.

Айелет Села, чиито седем братовчеди бяха отвлечени от въоръжени бойци на Хамас, каза, че не може да намери „покой“, докато близките ѝ не бъдат върнати.

Нямаме повече сълзи, очите ни са сухи и празни след три седмици“, отбеляза Села. „Моля се само за едно нещо - да се върнат."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари