Палестинската автономия има нов премиер

0
Назначаването на Мохамед Мустафа стана след засилването на натиска за реформиране
Назначаването на Мохамед Мустафа стана след засилването на натиска за реформиране

Назначаването на Мохамед Мустафа стана след засилването на натиска за реформиране

Палестинският президент Махмуд Абас назначи Мохамед Мустафа за премиер на Палестинската автономия (ПА), предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на палестинската официална новинарска агенция УАФА.

Назначаването на Мустафа стана след засилването на натиска за реформиране и подобряване на управлението на окупирания Западен бряг, където ПА има ограничена власт. Новият палестински премиер ще ръководи оказването на помощ и възстановяването на ивицата Газа, както и реформирането на институциите на Палестинската автономия, предава БТА.

Мустафа замества бившия премиер Мохамед Щайе, който заедно с правителството си подаде оставка миналия месец, като заяви че е необходима нова политика, която да отчита "новата реалност в ивицата Газа" и "спешната необходимост от палестински консенсус".

Палестинската автономия, която е доминирана от движението "Фатах", упражняваше административен контрол над Газа до 2007 г. През 2006 г. "Хамас" спечели парламентарните избори в окупираните територии и я изгони от ивицата. Оттогава "Хамас" управлява Газа, а ПА контролира части от окупирания от Израел Западен бряг, припомня Ройтерс.

69-годишният Мустафа, бивш председател на Палестинския инвестиционен фонди икономически съветник на президента Абас, е заемал в продължение на 15 години високи постове в Световната банка във Вашингтон. Той заема поста си в разгара на войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа, отбелязва АФП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари