Отпускат 11 нови модерни лекарства за онкоболните

0
Правят Национална стратегия за борба с рака
Правят Национална стратегия за борба с рака

Единадесет нови лекарства за онкологично болни ще бъдат отпуснати през тази година.

Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на седмичния парламентарен контрол в Народното събрание.

Националната здравноосигурителна каса ще заплаща стойността на 6 иновативни молекули за лечение на ракови заболявания на кръвта и 5 прицелни молекули за терапия на солидни тумори, добави той, предаде Монитор.

Държавата има сериозно отношение към пациентите с онкологични заболявания, подчерта министър Ананиев и посочи, че данните в световен мащаб показват, че след сърдечно-съдовите заболявания ракът продължава да е втората по честота причина за смърт от хронични неинфекциозни болести. България не прави изключение, добави още той.

Министър Кирил Ананиев обяви, че ще сформира работна група от лекари и икономисти, която да обмисли и прецени нуждата от създаване на национална онкологична стратегия. Ако работната група прецени, че има място за такава стратегия, поемам отговорността да работя по нея, допълни министър Ананиев.

Към момента в страната ни няма изготвена Национална онкологична стратегия. Има обаче Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., в която са застъпени и злокачествените заболявания.

Министър Ананиев е депозирал в парламента единен стандарт за финансово управление на болниците и механизмите за контрол на изпълнението й.

Основната му цел е стабилизиране на финансовото състояние на болниците чрез общи правила за управление на финансовите и човешките ресурси, възлагането на обществените поръчки и отчитане на дейността, обясни министър Ананиев. По думите му този стандарт и новият здравноосигурителен модел, който се подготвя, ще представляват финансовата конституция за лечебните заведения. Министър Ананиев изрази убеждението си, че документът ще се ползва дори и от частните болници.

В понеделник той ще се срещне с кмета на Перник, за да обсъдят състоянието на лечебните заведения в града.

Здравният министър посочи, че е изготвен и оздравителен план. По предварителни данни общите задължения на белодробната болница там са 483 хил. лв., като от тях 241 хил. лв. са просрочени. До момента лечебното заведения е поискало от Министерството на здравеопазването 761 хил. лв. за медицинска апаратура и пречиствателна станция за отпадни води, но не е постъпило искане за средства за ремонт на сградата и на отоплителния котел, каза министър Ананиев.

По предварителни данни общите задължения на белодробната болница са 483 000 лв., като от тях 241 000 лв. са просрочени, посочи още министър Ананиев.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари