Още четири области преминаха в жълтата зона на разпространение на COVID-19

0
В момента се намираме в състояние на епидемия сред неваксинираните, това е ситуацията, обясни проф. д-р Радка Аргирова
В момента се намираме в състояние на епидемия сред неваксинираните, това е ситуацията, обясни проф. д-р Радка Аргирова Видео: bTV

Медиците апелират за масова ваксинация, за да намалим броя на хоспитализациите

Новите случаи на COVID-19 в страната надхвърлиха 1000 за денонощие.

Новозаразените за последното денонощие са над 1040 (1047) при направени близо 23 000 теста (22 979). Положителни са малко над 4,5% от направените тестове. В болница са настанени над 1400 пациенти с коронавирус (1404), като от тях в интензивни отделения са 124-ма. Излекуваните са 164, а 11 са починали.

Най-много са новите случаи в София, следват областите: Пловдив и Бургас. Днес още 4 области преминаха в жълтата зона. Това са Добрич, Русе, Стара Загора и Хасково, съобщи bTV.

Общата 14-дневна заболеваемост за страната също надскочи 100 на 100 000 и в момента тя е 108 души на 100 000. А за да намалим броя на хоспитализациите и на хората в тежко състояние, медиците апелират за масова ваксинация.

В момента се намираме в състояние на епидемия сред неваксинираните, това е ситуацията, обясни проф. д-р Радка Аргирова, клиничен вирусолог.

Според нея това, което трябва да се направи е да се засили информационната кампания и с хората да се говори, ако трябва и по отделно.

Най-съзнателно апелирам да се спазват мерките за дистанция и възможно максимален брой хора да се ваксинират, за да спре разпространението на вируса“, добави проф. д-р Радка Аргирова.

Ваксинацията предпазва от това да се разболеем или ако се разболеем, това да не бъде тежко, а много по-леко да бъде протичането“, добави тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари