Оказване на първа помощ при припадък

3
Добре е да знаете, особено в жегите
Добре е да знаете, особено в жегите

Всеки от нас поне веднъж в живота си e станал свидетел на инцидент.

Краткосрочна и внезапна загуба на съзнание или припадък е спешен случай, от който никой не е имунизиран. Страх, нервен шок, физическо изтощение или недостатъчно количество свеж въздух в стаята - много причини, но едно заключение: всеки трябва да може да даде първа помощ в този случай!

Първата помощ за припадък е елементарно основно умение, което трябва да притежава всеки съзнателен човек.

Днес ще предадем как да осигурите първа помощ и тя да се осъществи възможно най-бързо. Напишете, запазете в отметки или запомнете - никой не е имунизиран от критична ситуация!

СИМПТОМИ НА ПРИПАДЪК

Замаяност, внезапна слабост, гадене, замъглено виждане, шум в ушите и изтръпване на крайниците са симптоми, които най-често предхождат припадък.

Пулсът е слаб, повърхностен, кръвното налягане рязко намалява.

Дихателният тракт на жертвата по правило е свободен, но дишането е плитко и рядко.

Реакцията на зениците към светлината е слаба, рефлексите често са потиснати.

Кожата е бледа, студена на допир, покрита с пот.

По време на загубата на съзнание жертвата пада. Този симптом се дължи на защитните механизми на тялото: Оказва се, че кръвоснабдяването на мозъка нормализира в хоризонтално положение, така че след известно време пациентът безопасно се връща в съзнание без помощ.

ПРИЧИНИ ЗА ПРИПАДЪК

Понякога е лесно да се определи причината за загубата на съзнание: впечатляващо момиче е поразено от погледа на кръвта или например прекалено ревностен спортист, който се отказва от атаката на физическото изтощение. В някои случаи причината за припадъка носи много повече опасности и за да разберем какво е причинило внезапна атака, ще ви кажем какви са припадъците.

Вазовагален синкоп

Никой не е имунизиран от такъв синкоп, особено твърде впечатляващи хора. Страх, тревожност, напрежение, кашлица, кръв и дори смях могат да бъдат причина за краткотрайна загуба на съзнание. И дори ако това е най-безопасният вид припадък, всеки без изключение трябва да може да предоставя първа помощ в такава ситуация.

Сърдечен синкоп

Сърдечна недостатъчност, аритмия и инфаркт могат да бъдат придружени от загуба на съзнание. Това е ситуация, при която е необходимо незабавно да се идентифицира причината за припадък, да се предприемат подходящи мерки и да се повика линейка.

Постурален синкоп

Припадналост може да се появи след дълъг престой в изправено положение, с остър преход от хоризонтално към вертикално положение, със значителна загуба на кръв, анемия или дехидратация.

Неврологичен синкоп

Инсулт, мигрена, прекомерно упражнение и прегряване са друга причина за загуба на съзнание, която не може да бъде пренебрегната.

АЛГОРИТЪМ ЗА ПЪРВА ПОМОЩ

Първото нещо, което трябва да направите е незабавно да поставите жертвата в хоризонтално положение на гърба си с долни крайници, повдигнати с 45 ° (позиция Тренделенбург), така че главата и раменете му да са под таза. Достатъчно е да поставите краката на пациента на столче или, например, пейка, ако на улицата възникне проблем.

След това е необходимо да се осигури адекватен поток от кислород, а именно: да се разкопчеят изстискващите части на облеклото (яката на ризата, маншетите, коланът, да се свали шала) и да се отворят прозорците в стаята. Също така трябва да обърнете главата на увредената страна, за да избегнете аспирация на повръщане.

Ако е възможно, донесете памучен тампон, напоен с дразнещо вещество (амоняк, оцет, етерично масло с остра миризма) към носа на пациента, за да стимулирате дихателните и съдовите центрове. Вдишването на амонячни пари обикновено помага да се върне жертвата в съзнание за кратко време.

Друг ефективен начин да помогнете е да сложите мокра и студена кърпа върху челото на жертвата или да намокрите лицето си със студена вода, потупате бузите му и интензивно разтривайте ушите.

При продължителна загуба на съзнание трябва да се търкат горните и долните крайници на жертвата, да се наложи с нагревателни подложки или да се покрие килима, а след връщане в съзнание да се пие горещ чай и да се успокои.

В никакъв случай не пренасяйте пациента след завръщането му в съзнание! Нека се възстанови и спешно повикайте линейка. Припадъкът може да бъде симптом на сериозни здравословни проблеми , така че жертвата във всеки случай се нуждае от професионален преглед.

Нееднократно сме казвали и показвали как да предоставяме първа помощ в критични ситуации , но сме готови да го повтаряме отново и отново - едва ли можете да си простите, ако, не дай боже, приятел или наблюдател да бъде в беда и не можете да помогнете. Припадъкът не е рядко явление, а възможността да се направи правилния избор, без да трепери в коленете и да се предостави на жертвата първа помощ, ще бъде от полза за всички.

Източник: За Жената.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари