Нивото на река Дунав остава екстремно ниско

3
В българския участък днес нивото е минус 45 см спрямо условната кота нула
В българския участък днес нивото е минус 45 см спрямо условната кота нула Снимка: БНТ

Нивото на река Дунав остава екстремно ниско

В българския участък днес нивото е минус 45 см спрямо условната кота нула. През 2003 г. нивото е било минус 73 см при кота нула, тоест, има още 28 см. до рекордно ниското ниво, информира БНТ.

Ефектът от всичко това: товарните кораби са блокирани, а фериботите не работят, което допълнително натоварва трафика от тежкотоварни камиони по българо-румънските гранични пунктове.

Ниското ниво на Дунав пресуши огромни участъци от реката. На остров Люляка край Русе се вижда оголеното дъно на реката. Островът прилича повече на пустиня, защото заради сушата е увеличил територията си и до него се стига пеша.

На транзитни стоянки изчакват над 50 плавателни съда, докато нивото се покачи. А фирмите, поръчали товарите, търпят огромни загуби.

Заради променената климатична обстановка в Европа през последните 15 години валежите във водосбора на Дунав са нищожни. На практика, реката няма откъде да се снабди с вода, твърди инж. Георги Георгиев, който цял живот се занимава с проучването на Дунав.

"Основният източник, който захранва реката - Алпите, последните зими почти няма валежи от сняг. Високите ледници с всеки изминал ден се топят с по 5 см.", казва Георги Георгиев – бивш ръководител на АППД.

В българския участък заради образувалите се прагове, най-критично е нивото при Белене. Дори драгажната техника не може да стигне до там, за да осигури по-добри условия за корабоплаването. И все пак, според експертите, решение за подобряването на фарватера по реката има, но е въпрос на политическа воля да се вземе.

Политиците на България и Румъния трябва да запретнат ръкави и да вземат решение за изграждане на хидровъзлени баражи, за да можем да осигурим над баражите условия за корабоплаването.", смята Георги Георгиев.

Заради пресъхналия Дунав фериботите са принудени да спрат работа, което увеличи и без друго километричните опашки от тирове на Дунав мост при Русе и Видин. Даниел Данчев пътува от Кърджали за Букурещ. За 56 часа не е мръднал и сантиметър с камиона си.

"Фериботите не са алтернатива, алтернатива е да има работни гишета, за да работим.", казва той.

"На Оряхово е затворено, няма ферибот в момента заради ниското ниво. Излиза малко по-скъпо ферибота, но пък за сметка на това не се чака толкова. Тука втори ден чакам, може и утре да не мога да мина.", тревожи се Динко Апостолов, шофьор.

Засега ниското ниво на Дунав не застрашава реакторите на АЕЦ – Козлодуй, които се охлаждат с вода от реката. Бреговата помпена станция е проектирана така, че да може и при още по-голямо понижаване да работи. Плитчините в реката и температурата от 26 градуса на водата обаче са пагубни и за рибата в Дунав, която няма къде да хвърли хайвера си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари