НА ЖИВО: Изслушват предложените за членове на ЦИК

1
Камелия Нейкова представи своя професионален опит
Камелия Нейкова представи своя професионален опит

Изслушване на предложените от парламентарно представените партии и коалиции кандидати за членове и ръководство на ЦИК.

"Вие можете ли преди да е издаден указът да подготвите избори на 4 юли. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание, ще назнача служебно правителство и вашата работа ще започне като нова Централна избирателна комисия", попита членовете на ЦИК президентът Румен Радев.

"Искам да благодаря за доверието, което ми е гласувано, благодаря на партия "Има такъв народ", че издигна кандидатурата ми за заместник-председател", допълни Камелия Нейкова, която представи своя професионален опит.

Както всички казват и тази ЦИК трябва да започне с летящ старт. Изборите са много скоро. Както се чува, ще са на 11 юли, което означава, че още в първите дни трябва да започнем с решения. Някои от срокове са 57 дни други, 53 дни. Предстои ни усилена работа. Всички знаем, че като че ли винаги така се случва на ЦИК. Новите промени в Изборния кодекс са предизвикателство“, добави тя.

Нейкова уточни, че е привърженик на машинното гласуване. „То не позволява недействителни бюлетини. От друга страна, промените свързани с него, а именно машинният протокол ще улесни до голяма степен работата на членовете на секционните избирателни комисии. Трябва да мислим и за тях, както и за цялата изборна администрация, които трябва да работят в по-нормална обстановка. Никога не съм одобрявала хората да стоят по цели нощи и да не могат да си предадат протоколите“, уточни тя.

Според Нейкова това е благодарение на случващото се в последния момент – да се сменят членове на секционни комисии, които не са преминали обучения. „Моят призив към политическите партии и коалиции е да заложат на хора с дългогодишен опит, които наистина ще поемат отговорността да са членове на секционни комисии. Много е важен въпросът за логистиката на машините“, заяви Нейкова и подчерта, че комисията е колективен орган. Тя обясни, че ще се запознае със състоянието на машините и това къде се съхраняват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари