На прощаване: ГЕРБ увеличи мандата на КЗК от 5 на 7 години

0
„Несменяема“ КЗК е цъкаща бомба за бизнес средата в България
„Несменяема“ КЗК е цъкаща бомба за бизнес средата в България Снимка: БГНЕС

Сегашните 5-ма комисари начело с Юлия Ненкова ще запазят постовете си до средата на 2023

Парламентът увеличи мандата на Комисията за защита на конкуренцията от 5 на 7 години. Депутатите гласуваха окончателно текста в закона, предложен от ГЕРБ.

Депутатът от БСП Крум Зарков определи това, като абсолютна арогантност от страна на ГЕРБ, които награждават сегашния състав на комисията:

За работата ѝ по пазара на горивата ли?! За решенията в областта на енергетиката ли?! За прозрачността при отказите съответно позволенията за придобиване на медии ли?! За практиката в областта на обществената поръчка, където ролята на КЗК е решаваща?! За това ли ги награждавате? Или за зрелищната им намеса на пазара на детски играчки, няколко дни след като собственикът на магазина си е позволил публично да подкрепи антиправителствения протест?

Въпреки риторичните въпроси на Зарков текстът бе гласуван и така комисията ще бъде със 7-годишен мандат. Членовете ѝ могат да бъдат преизбирани, а отстраняването им е изключително трудно, информира OFF News.

Така сегашните 5-ма комисари начело с председателката Юлия Ненкова, чиито мандати изтичат през юни тази година, ще запазят постовете си до средата на 2023 г. ГЕРБ обаче се отказа от гласуваното вече на първо четене предложение те да бъдат преизбрани за още един 7-годишен мандат. Опитът на управляващите да бетонират на постовете им Ненкова и колегите ѝ чак до 2030 г. предизвика силно обществено недоволство на фона на все по-честите критики към действията и бездействията на сегашната антимонополна комисия.

По традиция поправката на мандата на КЗК мина през ремонта на друг закон, който няма нищо общо. В случая - транспонирането в Закона за защита на конкуренцията на две европейски директиви, свързани с нелоялните търговски практики по веригата на доставки на селскостопански хранителни стоки, които парламентът гласува днес на второ четене.

Демократична България обяви в своя позиция, че е твърдо против предложените от правителството промени в Закона за защита на конкуренцията, които ще бетонират сегашния компрометиран ръководен състав начело на регулатора. Убедени сме, че увеличаването с 2 години на мандата на водената от Юлия Ненкова (майка на депутатa от ГЕРБ Александър Ненков) комисия е вредно за България и може да спре за години напред реформите в сектора. Не е случайно, че хората наричат тази комисия за защита ОТ, а не на конкуренцията.

От коалицията припомниха забраната за чешкия инвеститор Петр Келнер да придобие Нова тв, след което с подобни аргументи тя беше закупена от “правилния” собственик Кирил Домусчиев. За глобите на “Хиполенд”, за различните решения по сделката за ЧЕЗ, в зависимост от политическата конюнктура.

"КЗК е превърната в придатък на изпълнителната власт, вместо да бъде независим орган. Бива използвана за бухалка по най-грозните начини. На този фон е изключително нагло искането за удължаване на мандата ѝ с 2 години, само 4 месеца преди неговото изтичане. И то в самия край на дейността на сегашното Народно събрание, буквално в 12 без 5. По същия начин сегашната власт бърза да проведе “конкурси” за директори в държавните дружества в енергетиката и транспорта. За да избере послушни бордоваци за години напред с минимална възможност да бъдат сменени. Това може да обрече България на още загуби и липса на реформи", се казва още в позицията на Демократична България.

Коалицията ще настоява за президентско вето върху закона, ако бъде приет в този си вид. Под предлог че се приемат европейски директиви, се очаква да се приемат и други репресивни текстове.

Ето какви проблеми очертават от ДБ:

Ненужно и даже вредно удължаване на мандата на сегашния състав на КЗК с 2 години, така че да не изтича през юни 2021 година.

Премахването на забраната за два последователни мандата, така че ръководството да има възможност да управлява чак до 2030 година.

Повишаването на санкциите по закона, което в нашата действителност означава възможности за още по-жестоки рекет и корупция.

Разрешаването на Комисията да тършува из домовете на хората без съдебна заповед, което ги прави виновни до доказване на противното.

"България си има достатъчно проблеми, за да си навлече още един. Пред следващото Народно събрание стоят изключително тежки задачи за реформиране на съдебната система, регулаторите, за по-добро управление на администрацията и държавната собственост, за да се залагат цъкащи бомби отсега. „Несменяема“ КЗК е огромен риск за бизнес средата в България", завършва позицията на ДБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари