Изложба 175 години от рождението на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

0
Датата на изложбата е 9 юни 2015 г., вторник, от 13.00 часа в Русенския исторически музей
Датата на изложбата е 9 юни 2015 г., вторник, от 13.00 часа в Русенския исторически музей

На 9 юни 2015 г., вторник, от 13.00 часа в Русенския исторически музей ще бъде открита гостуващата изложба „В името на драгоценното ни Отечество!“ на Регионалeн исторически музей – Сливен. Изложбата е посветена на 175 години от рождението на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Автори са Мария Кирова и Росица Георгиева.

Основните акценти са насочени към определящи етапи в житейския и духовен път на израстване на двамата бележити войводи – Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Обръща се внимание на родното място и семейството на всеки от тях; на хайдушкия период от дейността на Х.Димитър; Белградската легия и участието на Ст.Караджа в нея. Подчертана е ролята на Г.С.Раковски и неговото влияние върху цяло поколение активни дейци на националноосвободителното ни движение през 60-те години на ХІХ в.

Отделя се особено място на създаването и дейността на обединената чета от 1868 г. - показани са част от нейните идеолози, част от щаба на четата, от документалните свидетелства, достигнали до наши дни. Наред с основната цел на изложбата – един поклон пред подвига на двамата войводи и техните четници, тя има стремежа да предизвика интерес към възрожденския паметник – Къща музей „Хаджи Димитър” в Сливен, както и към родното място на другия войвода – в село Стефан Караджово, община Болярово.

Изложбата гостува на майските културни тържества в СУ „Св. Климент Охридски”. През месец юни ще бъде представена в Русе по покана на Регионалния исторически музей, а през м. юли-август е поканена да гостува във Велико Търново.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари