Йордан Камджалов: Скоро ще стигнем дъното, ситуацията ще бъде жестока

1
Тогава ще започнат нови процеси, заяви диригентът
Тогава ще започнат нови процеси, заяви диригентът Снимка: Фейсбук

Тогава ще започнат нови процеси, заяви диригентът

В България царят грабеж и безпринципност. Ако начело не са хора, които да мислят една или две генерации напред, значи имаме хора, които нямат стратегическо мислене. Не може да се мисли на парче. България е страна с изумителен потенциал и не трябва съответното на този потенциал ръководство. Ние нямаме такова, следователно това, което виждаме около нас, като разруха и падение, е по-скоро нещо закономерно.“ Това коментира известният диригент Йордан Камджалов, предава БНР.

„Управляват ни слаби и късогледи хора. Не знам до кога ще търпим това. В крайна сметки ние сме позволили на тези хора да са там. Някои от нас протестират. Други са дълбоко отчаяни, а трети удавят усещането си за безпътица в алкохол“, каза още диригентът и подчерта: „Българинът е в едно полярно състояние – мизерия, безпътица и в същото време пълно доволство. И двете състояния са удобни, за тези които ни управляват, защото едните не вярват, че могат да променят нещо, а другите смятат, че няма нужда от промяна. За това казвам, че ние още не са ударили дъното. Ние нямаме фантазия нито за дъното, до което можем да стигнем, нито за бъдещето. Аз мисля, че скоро ще стигнем дъното, ситуацията ще бъде жестока и тогава ще започнат нови процеси, просто защото другото ще бъде непоносимо“.

По повод излъганите надежди на много от протестиращите през 2020 година, маестро Камджалов коментира: „На хората беше показано, че и с протести, и без протести, нищо няма да се промени. Протестите се водят за демократични методи, но демокрацията не е в интерес на никого, нито в България, нито в Европа. Понятието „демокрация“ е едно нищо, една нула. Това важи, както за България, така и за Германия или Франция. Демокрацията е една измишльотина и този, който проповядва демокрация, лъже хората. Диктатурата пък е система, на която знаем резултатите. Имаме нужда от радикално нова парадигма“.

Според диригентът: „Длъжни сме да признаем, че нищо не правим. Хората на изкуството и тези, които сме в публичното пространство, сме едни колективни предатели. България и светът продължават да затъват и ние носим отговорност. Ние не направихме нищо за реализираме Шилеровото послание, че всички хора трябва да бъдем братя. Ние, хората на културата, сме част от публичния провал на заветите на европейските гении. Трябва да поемем отговорността за този провал. Аз самият съм част от него“.

Истината е, че промяната ще настъпи след като ножа опре до кокала. Докато сме горе-долу добре и горе-долу доволни, няма да има промяна. Нямам никакви съмнение, че до няколко години България ще тръгне по различни и смислени посоки. Близостта до истинския крах ще ускорява тези процеси“, подчерта още Йордан Камджалов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари