Еврото се срина

0
Златото спада, а петролът поскъпва
Златото спада, а петролът поскъпва

Италия гласува при резултат 60% към 40% с „Не“ на референдума.

Премиерът Матео Ренци оповести, че днес ще си подаде оставката, което доведе до популистки призиви от опозицията за предсрочни избори, пише Economic.

Според Ренци отрицателният вот е спечелил убедително. Основните партии пък приготвяха резервни планове за подсигуряване на правителство в случай, че Ренци се оттегли.

В САЩ трудовата заетост се покачи със 178 хил. при очаквания за 180 хил. и след ревизирания надолу растеж за октомври от 161 хил. на 142 хил. Безработицата спадна до най-ниски нива за последните 9 години от 4.6%.

След резултата от Италия, тази нощ единната валута пропадна до 1.0505 след което се възстанови и се търгува около 1.0560. Определено има пространство за продължение на спада, но и пазарът се беше приготвил за отрицателен вот и оставка на Ренци.

Следващото важно събитие тази седмица е заседанието на ЕЦБ и какво може да се направи в случая с Италия. Представители на банката споменаваха, че има вариант за покупки на италиански облигации, за да се подкрепи пазара в случай на голяма несигурност.

Евро/паунд също продължи да слиза и двойката вече е много близо до 200-дневната пълзяща средна, която преминава през 0.8281.

Новозеландският долар напредна в петък след данните за заетостта в САЩ, но днес поевтиня когато министър председателя Джон Кей оповести, че подава оставка и подкрепи заместника си Бил Инглиш като свой заместник.

Спад на доходността на облигациите и от двете страни на океана

Данните от петък бяха малко разочароващи, тъй като и заетостта и почасовото възнаграждение бяха под очакванията.

Доходността по 10-годишните облигации падна малко, но пазарите все така са твърдо убедени, че този месец Фед ще повиши лихвите.

Доходността по европейските книжа също слезе, но тук акцентът беше референдума в Италия, чиито книжа загубиха 14.9 базови пункта в петък.

Златото с най-слабо представяне за последните 10 месеца

Златото беше добре подкрепено отчасти заради слабостта на долара, отчасти заради търсенето на сигурни покупки. Ключово ниво остава зоната около 1200 долара.

Индустриалните метали бяха по-слаби, тъй като инвеститорите теглеха печалби след силния им растеж.

Петролът поскъпна след оповестеното от ОПЕК съкращение на производството, при което и Русия пое ангажимент за намаляване на добива с 300 хил. барела на ден. Москва обаче поиска меморандум между производителите, който да потвърждава договорките.

Смесено представяне за американските индекси

Американските акции се представиха смесено, тъй като слабостта на финансовия сектор попречи на цялостното представяне. Доклада за заетостта също беше със смесени цифри и инвеститорите търгуваха предпазливо. Стандард енд Пуърс нарасна, но въпреки това завърши за първи път седмица със загуба след избирането на Доналд Тръмп за президент. Индекса се повиши с 0.87 пункта до 2191.95.

Европейските индекси падаха заради предпазливостта на инвеститорите преди референдума в Италия.

Във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0.3% до 6730.72, което е 3-седмично дъно.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари