Бензинът пак ще удари 2,50 лева

1
Бензинът пак ще удари джобовете точно за летните отпуски
Бензинът пак ще удари джобовете точно за летните отпуски

Не бързайте да се радвате прибързано за намалелите цени на петрола. Бензинът пак ще удари джобовете точно за летните отпуски. Експерти в бранша разкриха, че спадът в цените на петрола по световните борси е към своя окончателен край и вчерашното вдигане на мизата за масовия бензин у нас е само началото.

За първи път от няколко месеца А-95 отново се вдигна до близо 2 лева, а поскъпването с 5 стотинки по веригите до 1,93 лева е само началото. През август, когато повечето българи тръгват на път, горивото отново ще се търгува за около 2,50 лева за литър. От вчера по-скъп е и дизелът, който скочи до 1,99 лева.

Очаква се това да засегне и превозвачите, които със сигурност ще се възползват още от настоящия ръст и билетите за рейса пак ще бръкнат дълбоко в портфейла на летовниците. За кратко хартийките за превоз бяха по-евтини с десетина процента, но настоящото вдигане на цените на бензина и дизела ще върне старите тарифи.

Сега пътуването от София до морето е заковано на 26 лева при повечето оператори за еднопосочен билет, но ако темпът в растежа на цените на горивата се запази, през топлите месеци отново ще струва близо 30 лева. За двупосочния цената ще е пак около 45 лева. Същото се отнася и за пътуванията с наземен транспорт до европейските страни, като за пръв път от години до Германия например билетът беше под 300 лева.

Родните бензиностанции надуха цените в мига, в който петролът тръгна нагоре на световната борса. Не така обаче процедират при срив в пазарите. Цените у нас започнаха да пълзят под 2 лева едва 2 месеца след като един барел от черното злато се търгуваше за под 60 долара. От 15 януари А-95 държеше цена от 1,88 лева за литър.

От началото на годината досега непрекъснато поевтиняваше, като за месец спадна с 30 стотинки и слезе под заветните 2 лева. До дни обаче експертите прогнозират ръст до 2 лева, като тази цена ще се задържи поне няколко месеца, а след това отново ще тръгнат нагоре за ужас на шофьорите.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари